H Ανναθαλία Καράμπελα είναι μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες χορογράφους που διαθέτει η Πάτρα, έχοντας σπουδάσει στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Τατιάνας Λοβέρδου και έχοντας μια σταθερή συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Πέρα όμως από το θέατρο και τις εμφανίσεις της σε χορευτικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις ήταν αυτή που έφτιαξε την χορογραφία στο βίντεο κλιπ της Αιγιώτισσας τραγουδίστριας Έλενας Λεώνη.

Το τραγούδι λέγεται «Έλα», το βίντεο κλιπ γυρίστηκε πριν από έναν χρόνο (μέρος των γυρισμάτων έγιναν στο θέατρο "Λιθογραφείον") και κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες, κάνοντας φοβερή εντύπωση τόσο σε ότι αφορά την μουσική και τους στίχους του, όσο και σε ότι έχει να κάνει με την εντυπωσιακή του χορογραφία.


Ακούγοντας το τραγούδι της Έλενας Λεώνη, ποια είναι η πρώτη κίνηση που σου ήρθε στο μυαλό;

Όταν αρχικά επικοινώνησα με την Έλενα μου περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να προσεγγίσουμε την χορογραφία. Προσπάθησα να είμαι πολύ προσεκτική στο πώς το είχε φανταστεί καθώς ήταν το πρώτο της single με στίχους, μουσική και σκηνοθεσία δική της.

Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη κίνηση που μου ήρθε στο μυαλό όταν πρωτοάκουσα το τραγούδι. Υπήρχε μία αρχική ιδέα προσέγγισης από την Έλενα και σαν αποτέλεσμα, η τελική μορφή ήρθε με τις πρόβες.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η συνεργασία ήρθε μέσω μίας γνωστής μας φίλης, η οποία μάς σύστησε και ταιριάξαμε πραγματικά. Προσωπικά αισθάνθηκα και αισθάνομαι ευγνώμων και τυχερή που χορογράφησα ένα τραγούδι, το οποίο όχι μόνο οι στίχοι και η μουσική είναι πολύ κοντά σε ότι μου αρέσει να ακούω αλλά με αντιπροσωπεύει και σαν άνθρωπο.


Το τραγούδι είναι ένα κάλεσμα στην φύση. Το "Έλα" είναι αμφίδρομο θεωρείς και αν ναι πόσο δύσκολο είναι να εκφραστεί αυτό μέσα από τον χορό;

Και τι δεν είναι αμφίδρομο σε αυτή τη ζωή;! Η κάθε τέχνη έτσι και ο χορός μπορεί να δώσει στον θεατή που παρακολουθεί την εμπειρία οποιουδήποτε συναισθήματος.

Το πόσο δύσκολα ή εύκολα θα το βιώσει ο εκάστοτε θεατής, εξαρτάται από τον ίδιο ή και από το πόσο θέλει να επηρεάσει ή όχι, ο δημιουργός. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και καθόλου εύκολο. Οι στίχοι και η μουσική του "Έλα" θεωρώ ότι μπορούν να επηρεάσουν πολύ εύκολα τον ακροατή.

Ο χορός και η μουσική θεωρείς ότι μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο να ξεφύγει από τα δεσμά του προγραμματισμού τους;

Οι τέχνες θεωρώ από πάντα ότι ήταν απόλυτα απαραίτητες για τον άνθρωπο και θα τολμήσω να πω ότι έχουνε επηρεάσει κυρίως θετικά.

Δεν αναφέρομαι στα συναισθήματα που προκαλούνται τα οποία φυσικά και μπορεί να είναι αρνητικά, αλλά στο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Ακόμη και το να αναλογιστούμε, να παραξενευτούμε και να διαφωνήσουμε είναι θετικό για την εξέλιξή μας... Δε νομίζεις;


Ζώντας σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον μαθαίνεις πλέον να ζεις σε μια κανονικότητα; Αυτός θεωρείς ότι είναι ο σκοπός;

Εξαρτάται τι θεωρούμε κανονικότητα.. Γιατί είναι υποκειμενικό.. Για κάποιον κανονικότητα είναι στα 35 να έχει οικογένεια, για άλλον να ταξιδεύει στον κόσμο, για άλλον να πετύχει επαγγελματικά και πάει λέγοντας... Αν αναφερόμαστε για την κανονικότητα που επιβάλλει το σύγχρονο μοντέλο ζωής, τότε θα έλεγα ότι θέλει θάρρος ο καθένας να φτιάξει την κανονικότητα που του ταιριάζει και όχι αυτή που του επιβάλλει η κοινωνία...

Όταν συνειδητά επιλέγεις να βρίσκεσαι σε μία κατάσταση και τα πράγματα "τσουλάνε" με τον τρόπο που θέλεις ή και όχι -γιατί αυτή είναι η ζωή άλλωστε- αλλά επιμένεις στο να δουλεύεις γύρω από αυτό που συνειδητά θέλεις να είσαι, τότε για μένα, αυτό είναι ο σκοπός! Όταν και αν νιώσει κάποιος την ανάγκη για αλλαγή της κανονικότητάς του, τότε χρειάζεται να κάνει την δική του υπέρβαση. 

Εσείς πώς επαναπροσδιόρισατε τη σχέση σας με τη φύση; Χρειάστηκε η ψυχή σας να γίνει αντάρτισσα;

Ψυχές αντάρτισσες υπάρχουν πολλές. Το θέμα είναι πόσο εύκολα θα επιτρέψουμε σε αυτές να εξεγερθούν ενάντια σε αυτά που μας ενοχλούν. Το μήνυμα η Έλενα, το περνάει και με το παραπάνω!