Ο Σάκης Κλήρης και η Έλενα Παλούμπη πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο θεατρικό έργο του Ιωάννη Αναστασόπουλου «Χαμένη μελωδία». Η παράσταση παίζεται αυτή την περίοδο στο θέατρο act. Οι δύο ηθοποιοί μοιράστηκαν στο patrasevents.gr τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για την παράσταση.

Κατ’ αρχάς τι πραγματεύεται το έργο και τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον διαβάζοντας το κείμενο της παράστασης;
Σάκης Κλήρης: Το έργο αναφέρεται στην απώλεια ενός παιδιού και πως την βιώνει ένας πατέρας. Ένας άνθρωπος που παραιτήθηκε από την ζωή και ζει μονάχα με την ψευδαίσθηση πως η κόρη του υπάρχει, ζει και πως δεν έφυγε ποτέ. Ζει στην ψυχή του αλλά και στην καθημερινότητα του. Όλα γύρω του ζωντανεύουν κάθε στιγμή και δεν μπορεί να πιστέψει πως η μονάκριβη κόρη του έφυγε… μέχρι που κάποια μέρα παρουσιάζεται η φίλη της κόρης του και τα πράγματα παίρνουν άλλους δρόμους. Μια κοπέλα που του δίνει ανάσα ελπίδας για ζωή και αρχίζει το πάζλ της απόγνωσης, της θλίψης, της κατάρρευσης και της παραίτησης, να παίρνει άλλο χρώμα. Υπάρχει η ΖΩΗ μέσα στις καρδιές μας φτάνει να δεχτούμε την απώλεια και να συνειδητοποιήσουμε πως οι απώλειες, όσο τραγικές κι αν είναι, δεν αποκλείουν να υπάρξει φως στο σκοτάδι, όταν προσπαθήσουμε να δούμε καθαρά... πως μέσα από
αυτό μπορεί να υπάρξει αναδημιουργία. Από την θλίψη δεν πρέπει να έρθει η κατάρρευση και το τέλος, γιατί πάντα στη ζωή υπάρχουν χίλια χρώματα και χίλιες μελωδίες που περιμένουν.
Έλενα Παλούμπη: Το έργο πραγματεύεται την αέναη πάλη ανάμεσα στην ενόρμηση της ζωής και του θανάτου, την πάλη ανάμεσα στην παρουσία και την απουσία, στο πραγματικό και το φαντασιακό. Ήρωες λαβωμένοι από την απώλεια, βουτηγμένοι στα συμπτώματά τους, που ταξιδεύουν παράλληλα μέσα από τα στάδια του πένθους αναζητώντας μια χαμένη μελωδία για να τους μεταβιβάσει στο επόμενο στάδιο. Η αμεσότητα του λόγου και η χρήση του χιούμορ, που περίτεχνα τοποθετεί στο δραματικό κείμενο ο συγγραφέας και σκηνοθέτης

Ιωάννης Αναστασόπουλος, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη ανάγκη να διακωμωδήσουμε τη συμφορά, ως μορφή άμυνας απέναντι στον πόνο, μου κέντρισε εξ’ αρχής το ενδιαφέρον.

Τι προσωπικότητα είναι ο χαρακτήρας που υποδύεστε; Βρίσκετε κοινά σημεία με τον δικό σας χαρακτήρα;
Σάκης Κλήρης: Ένας ηθοποιός πρέπει να κάνει δικό του το ρόλο που υποδύεται για να είναι αληθινός, αλλά δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με τον χαρακτήρα ή την προσωπικότητα του. Βεβαίως έχει κάποια στοιχεία που με βοήθησαν να μπω στην ψυχολογία του χαρακτήρα και το κυριότερο όλων πως είμαι πατέρας.
Έλενα Παλούμπη: Μια γυναίκα διαχυτική και ψημένη στη ζωή, με ένα δυναμισμό που αναπληρώνει τη βαθύτερη αίσθηση αναξιότητας. Με χιούμορ, παρορμητικότητα και μια δόση συναισθηματικής αστάθειας που πυροδοτείται όταν σκαλίζουν το τραύμα της εγκατάλειψης. Ένα μικρό παιδί που διψά για αποδοχή και κατανόηση, καθηλωμένο στο
ενήλικο συναίσθημα της ευθύνης και της ενοχής. Δεν ταυτίζομαι απόλυτα, ωστόσο, πράγματι, βρήκα κοινά σημεία τα οποία σε συνδυασμό με τις δεξιότητες που έχω αναπτύξει μέσα από το επάγγελμα της ψυχολόγου, με βοήθησαν να κατανοήσω και να αναπτύξω τον χαρακτήρα σε βάθος.

Υπάρχει κάποιος διάλογος στην παράσταση που σας έμεινε περισσότερο εντυπωμένος στο νου;
Σάκης Κλήρης: Ναι. Είναι η απάντηση του πατέρα μέσα από τους στίχους του Ρίτσου: Πότε δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από τα σπίτια τους. Μένουν για πάντα εκεί.
Έλενα Παλούμπη: Ο διάλογος ανάμεσα στη γλυκιά μελωδία του νου και το σκληρό λόγο της αλήθειας.

Λένε πως ο χρόνος επουλώνει τα πάντα. Ισχύει για όλες τις απώλειες αυτό ή κάποια τραύματα ίσως και να μην κλείσουν ποτέ;

Σάκης Κλήρης: Όχι για όλες τις απώλειες. Ο χαμός ενός παιδιού για τους γονείς είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται ποτέ.
Έλενα Παλούμπη: Ο χρόνος και το αίσθημα του ανήκειν μαλακώνουν τον πόνο. Το τραύμα μπορεί να επουλωθεί, αλλά πάντα αφήνει σημάδι και όταν οι συνθήκες είναι δυσμενείς, μπορεί να μας ξαναενοχλήσει. Η απώλεια μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο, μας διαμορφώνει ανεπιστρεπτί.

Τι ευελπιστείτε να αποκομίσει το κοινό που θα δει την παράστασή σας;
Σάκης Κλήρης: Μέσα από την τραγικότητα της υπόθεσης θα πάρει σπουδαία μηνύματα που, ίσως, δεν θα τα είχε σκεφτεί. Είναι ένα έργο που μιλάει στις καρδιές όλων και αυτό το εισπράττουμε από το κοινό σε κάθε παράσταση.
Έλενα Παλούμπη: Να αντιληφθούν τον κομβικό ρόλο της ανθρώπινης επαφής και του μοιράσματος στη διαχείριση της προσωπικής οδύνης.

«Χαμένη μελωδία»
Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Ιωάννης Αναστασόπουλος
Παίζουν: Σάκης Κλήρης, Έλενα Παλούμπη
Σύνθεση Μουσικής: Μυρσίνη Συριοπούλου
Φωτογραφίες: Κώστας Δημόπουλος
Παραστάσεις θα δοθούν στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου όπως και την 1η , 2 η και 3 η Μαρτίου στο θέατρο act.
Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ / 10 ευρώ
Ώρα έναρξης Παρ-Σαβ 21:30 , Κυρ 20:30