Αν κάποιος παρακολουθούσε τον διαγωνισμό της Horeca στο Metropolitan Expo, πριν από μερικές μέρες σίγουρα θα συγκρατούσε το όνομα της. 

Η Σταυρούλα Μερλίγκα ήταν από τις παρουσίες που σάρωσαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Cocktail 2024, καθώς η πατρινή bartender με τη μοναδική της τεχνική και δεξιότητα κατάφερε να κερδίσει δύο σημαντικά βραβεία: Την 1η θέση στον διαγωνισμό Non-alcoholic cocktail με το "cero.cero" και την 2η θέση στο ladies cocktail με το "picadura". 

Η επιτυχία της έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι το επίπεδο των συμμετοχών κατά κοινή ομολογία ήταν υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά, με τους καλύτερους και τις καλύτερες από όλη την επικράτεια να διαγωνίζονται. 

Η ίδια κλείνοντας δέκα χρόνια εργασίας στον χώρο των κοκτέιλ μιλάει στο patrasevents.gr για τον διαγωνισμό, για την επιτυχία της, για τα μυστικά του κοκτέιλ, για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, ενώ μας υπογραμμίζει που μπορούμε να την βρούμε για να απολαύσουμε μια από τις δημιουργίες της. 


Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στο να πάρεις μέρος σε έναν τέτοιον διαγωνισμό φέτος. Έχεις ξαναπάρει μέρος;

Η ενθουσιώδης ατμόσφαιρα και ο ανταγωνισμός υψηλού επιπέδου στην έκθεση Horeca ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη που με ώθησε να συμμετάσχω στον διαγωνισμό φέτος. Βέβαια και έχω ξαναλάβει μέρος σε αυτόν τον συγκεκριμένο διαγωνισμό προηγουμένως ωστόσο κάθε φορά είναι διαφορετικά. Η mixology σκηνή αναπτύσσεται και οι επαγγελματίες ανεβάζουν το επίπεδο κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα.

Πέρα από τα βραβεία που κέρδισες, τι αποκόμισες από την εμπειρία σου αυτή;

Η εμπειρία αυτή με έκανε να νιώσω εκτίμηση και αναγνώριση για το έργο μου στον τομέα των κοκτέιλ. Επίσης, απέκτησα πολύτιμη επαφή και ανταλλαγή γνώσεων με άλλους επαγγελματίες του χώρου.


Πόσα χρόνια είσαι στο χώρο και ποια είναι η διαδρομή σου για να φτάσεις εκεί που σε βλέπουμε τώρα;

Εργάζομαι στον χώρο των κοκτέιλ επαγγελματικά εδώ και δέκα χρόνια. Η διαδρομή μου περιλαμβάνει συνεχή μάθηση, εξάσκηση και αφοσίωση στην τέχνη του cocktail.

Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει στη δουλειά σου;

Η δημιουργικότητα και η δυνατότητα να συνδυάζω γεύσεις με έναν μοναδικό τρόπο με συναρπάζει και με κρατάει διαρκώς ενθουσιασμένη.

Πώς φέρεται ένας πελάτης απέναντι σε μια γυναίκα bartender. Υπάρχουν ακόμα ταμπού;

Ευτυχώς, οι περισσότεροι πελάτες είναι σεβαστικοί και εκτιμούν την εργασία μου. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν κάποια ταμπού και προκαταλήψεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται.


Έχεις έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση απέναντι στη συμπεριφορά ενός πελάτη;

Ναι, υπήρξαν περιπτώσεις που αντιμετώπισα δύσκολες στιγμές με πελάτες, αλλά η επαγγελματική μου προσέγγιση και ικανότητα να διαχειρίζομαι τις κρίσεις με έκαναν να ξεπεράσω τις δυσκολίες.

Για να μπορέσεις να έχεις αυτές τις εμπνεύσεις στα κοκτέιλ, πόση δουλειά αλήθεια έχεις κάνει;

Έχω αφιερώσει πολλές ώρες σε εκπαίδευση, πειραματισμό και πρακτική εργασία για να αναπτύξω τις ικανότητές μου στη δημιουργία κοκτέιλ.

Ποια είναι η τεχνική ενός καλού κοκτέιλ; Κρίνεται στις λεπτομέρειες;

Η τεχνική ενός καλού κοκτέιλ περιλαμβάνει την ισορροπημένη συνδυαστική χρήση συστατικών, τη σωστή διαδικασία μίξης και σερβιρίσματος, και την προσοχή στις λεπτομέρειες για την εξασφάλιση μιας εκλεπτυσμένης γευστικής εμπειρίας.


Τι πίνουν οι άνδρες και τι οι γυναίκες; Οι νέες γενιές είναι αλήθεια ότι πίνουν λιγότερο;

Η προτίμηση στα κοκτέιλ δεν εξαρτάται από το φύλο, αλλά από τις προσωπικές προτιμήσεις και το στυλ ζωής. Όσο για τις νέες γενιές, υπάρχει μια τάση προς μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι παλιοί μπάρμαν έλεγαν ότι ήταν και... ψυχολόγοι από κάθε πλευρά. Ισχύει και τώρα;

Ναι, η επικοινωνία και η διαχείριση των συναισθημάτων είναι σημαντικά μέρη της εργασίας μας, καθώς πολλές φορές οι πελάτες αναζητούν όχι μόνο ένα ποτό, αλλά και έναν συνομιλητή ή ακόμα και έναν σύμβουλο.


Πού σε βρίσκουμε για να μας φτιάξεις ένα κοκτέιλ και τι θα μας πρότεινες και γιατί;

Μπορείτε να με βρείτε φέτος το καλοκαίρι στο Vermut All Day Bar. Θα σας πρότεινα ένα "cero.cero", το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Non-alcoholic cocktail. Είναι ένα κοκτέιλ που συνδυάζει μοναδικές γεύσεις και προσφέρει μια εκλεπτυσμένη εμπειρία χωρίς αλκοόλ.