Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Πάτρας (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ Πάτρας), την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 έλαβε μέρος στην Μαθητική Εμπορική έκθεση της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στο The Mall Athens και που διοργανώνεται για 19η χρονιά από το Junior Achievement Greece (JA Greece), με την εικονική επιχείρηση «PlaySEN» και κατέκτησε το «Βραβείο Καλύτερο Περίπτερο». Το Βραβείο απένειμε ο κ. Αργύρης Τζικόπουλος, CEO JA Greece και ο Νίκος Χρηστάκης, μέλος Δ.Σ. JA Greece, Managing Director HP Greece & Cyprus.
Στη Μαθητική Εμπορική έκθεση της Αθήνας πήραν μέρος 57 Εικονικές Επιχειρήσεις από Δημόσια και Ιδιωτικά Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια,ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., Εσπερινά και Ειδικά Σχολεία της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στο δημοφιλές, παγκόσμιο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2024» του JA Greece που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «PlaySEN»  του σχολείου μας, κατασκεύασε και παρουσίασε εκπαιδευτικά ξύλινα παιχνίδια (τύπου Montessori) με κορδόνια ή επιτραπέζια, που είναι κατασκευασμένα από φιλικά υλικά,όπως το ξύλο και απευθύνονται σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 6 ετών, σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες καθώς και σε υπερήλικες. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, στον συντονισμό χεριού-ματιού, στην μέτρηση της όρασης, στην υπομονή, στην προσοχή και συγκέντρωση καθώς και στην εξάσκηση της
μνήμης.
Tο Junior Achievement Greece (JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα. Διαρκές όραμα του ΣΕΝ/JA Greece είναι να
βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας και τις δικές τους start-up επιχειρήσεις μέσω των παγκόσμιων προγραμμάτων βιωματικής και συνεργατικής μάθησης που προσφέρει.
Ένα από τα προγράμματα που υλοποιεί JA Greece είναι αυτό της Εικονικής Επιχείρησης, το οποίο αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «εκμάθησης μέσα από την πράξη» και απευθύνεται σε μαθητές/τριες ηλικίας 15-21 ετών (Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου). Υλοποιείται δωρεάν από το Junior Achievement Greece σε
δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα και όλους τους τύπους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικά Σχολεία, ΕΠΑ.Λ., Ειδικής Αγωγής, Πειραματικά). Βασίζεται στο διεθνές πρόγραμμα «Company Program» που υλοποιείται σε 117 χώρες, και θεσπίστηκε από το Junior Achievement Worldwide, τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό οργανισμό σε θέματα επιχειρηματικότητας παγκοσμίως.
Ο οργανισμός Junior Achievement Worldwide ιδρύθηκε το 1919 και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός εφαρμογής προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση στον κόσμο με συμμετοχή πάνω από 10 εκατομμυρίων μαθητών σε 122 χώρες σε ετήσια βάση. Ο οργανισμός Junior Achievement – Young Enterprise Europe (JA-YE www.ja-
ye.org) αποτελεί το μεγαλύτερο από τα 6 περιφερειακά κέντρα του οργανισμού Junior Achievement Worldwide και δραστηριοποιείται σε 38 χώρες με συμμετοχή 3,5 εκατομμύριων μαθητών κάθε χρόνο.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του JA εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας, με απλουστευμένο τρόπο και μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία, προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και στελέχη εταιρειών, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ενισχύουν τις δεξιότητές τους.
Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement έχoυν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την Έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., Αριθμ. Πρωτ.: Φ15/131706/Δ2.