Τη μισή μέρα κοιτάζουμε την οθόνη του υπολογιστή και την άλλη μισή του κινητού μας. Και κάπως έτσι θα μπορούσε δυστυχώς κανείς να περιγράψει τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ωστόσο, δεν παύει να είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε την κατάσταση ξεκινώντας από το να ανακουφίσουμε τα μάτια μας, το κύριο όργανο που εκτίθεται περισσότερο στις οθόνες.

Οι ασκήσεις ματιών έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν προβλήματα εστίασης, να χαλαρώνουν αλλά και να τονώνουν τους μύες.

Οι παρακάτω ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να:

Βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.
Ελαχιστοποιήσουν την καταπόνηση.
Ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Διευκολύνουν τη φυσιολογική λειτουργία των ματιών.
Συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασης.

Προπονήσεις… ματιών
«Palming»

Ξεκινήστε τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους για να ζεσταθούν.

Ύστερα, βάλτε τα στα μάτια σας με τέτοιο τρόπο ώστε να σταυρώνονται τα δάχτυλά σας στο μέτωπο, χωρίς να πιέζετε τους βολβούς των ματιών. Νιώστε τη θερμότητα να διαχέεται απαλά, φέρτε στο μυαλό σας μια εικόνα που σας χαλαρώνει και αναπνεύστε βαθιά για όση ώρα θέλετε.

Βεβαιωθείτε ότι δεν ασκείτε επιπλέον πίεση στα μάτια σας.
Ανοιγοκλείσιμο των ματιών

Ο ρυθμός που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας επιβραδύνεται όταν περνάμε παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπροστά σε μια οθόνη. Αυτό μπορεί να τα στεγνώσει με αποτέλεσμα να τα νιώθουμε κουρασμένα.

Το συνειδητό ανοιγοκλείσιμο των ματιών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δακρυϊκής μεμβράνης, διεγείροντας λιπαντικές εκκρίσεις των αδένων ελαίου στα βλέφαρα.

Μπορείτε να την κάνετε για λίγα δευτερόλεπτα και να αφιερώσετε άλλα λίγα ώστε να ανοιγοκλείνετε μόνο τα βλέφαρα ενώ τα μάτια σας είναι κλειστά.
Push-ups με… μολύβι

Τα push-ups γυμνάζουν τα μάτια εξασκώντας τα στο να κινούνται από τη μια πλευρά στην άλλη και να συγκλίνουν.

Κρατήστε ένα μολύβι ή ένα στυλό στο μήκος του χεριού σας και συγκεντρωθείτε σε αυτό. Εάν υπάρχουν γράμματα επάνω του, εστιάστε σε αυτά και φροντίστε να είναι ευανάγνωστα. Μετακινήστε αργά το μολύβι προς τη μύτη σας και μόλις τα γράμματα θολώσουν, τραβήξτε το ξανά μακριά. Επαναλάβετε.
Εστίαση κοντά και μακριά

Κρατήστε τον αντίχειρά σας περίπου 25 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σας και εστιάστε σε αυτόν για 15 δευτερόλεπτα. Ύστερα, στρέψτε το βλέμμα σας σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο γύρω στα 6 μέτρα μακριά και εστιάστε και πάλι για 15 δευτερόλεπτα.

Τέλος, επιστρέψτε την εστίασή σας στον αντίχειρά σας και επαναλάβετε.
Απλές κινήσεις με κλειστά μάτια

Κλείστε τα μάτια σας και μετακινήστε τα αργά προς τα πάνω και μετά προς τα κάτω τρεις φορές. Ύστερα, προς τα αριστερά και μετά προς τα δεξιά άλλες τρεις.

Πόσο πιο απλή άσκηση για ξεκούραση;

*Οι ασκήσεις για τα μάτια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους προβλήματα όρασης. Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρό σας για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας θα είναι υγιή.

Πηγή: vita.gr