Ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν τοποθετήθηκε μετά την γνωστοποίηση του απροσδόκητου θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ενώ η είδηση του ισχυρότερου Ρώσου αντιφρονούντα, ορκισμένου εχθρού του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και του καθεστώτος του, ο Μπάιντεν εξέφρασε την οργή του απευθυνόμενος στο κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Δεν εκπλήσσομαι, αλλά εξοργίζομαι από την είδηση», είπε. Ο Ναβάλνι στάθηκε «με γενναιότητα» απέναντι στη διαφθορά και τη βία της κυβέρνησης του , ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει κανέναν λόγο να μην πιστέψει τις αναφορές για την απώλεια του Ρώσου ακτιβιστή.

«Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι»

«Μην κάνετε κανένα λάθος, ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι» και είναι «μια ακόμη απόδειξη της κτηνωδίας του Πούτιν».

«Αυτή η τραγωδία μας υπενθυμίζει το διακύβευμα αυτής της στιγμής. Πρέπει να παράσχουμε τη χρηματοδότηση ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της», σημείωσε ο Μπάιντεν.

«Η ιστορία μας παρακολουθεί», είπε απευθυνόμενος στην Αμερικανική βουλή όπου οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν ένα ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία στην αίθουσα του Κογκρέσου, αφού πέρασε από τη Γερουσία με διακομματική υποστήριξη, μεταδίδει το SkyNews.

Ο Μπάιντεν συνέχισε να επικρίνει τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υπερασπιστεί ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία που δεν πληρώνουν αρκετά για την Συμμαχία, αν εκλεγεί.

Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ

«Ο Πούτιν και όλος ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζουν. Αν οποιοσδήποτε αντίπαλος μας επιτεθεί, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα μας υποστηρίξουν, και αν ο Πούτιν επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει μετά από μία συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο του 2021 ότι ο θάνατος του Ναλβάνι θα κινδύνευε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει ο Πούτιν, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτό ήταν πριν από τρία χρόνια, στο μεταξύ έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλές συνέπειες».

Επισήμανε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.