Η Κίνηση «Πρόταση», η «Συμμαχία των Φύλων» και η «Κοινο_Τοπία» ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνδιοργανώνουν ανοικτή εκδήλωση, με αφορμή την επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τίτλο: Όλα αυτά που δε βλέπουμε: «Αντιμετωπίζοντας διακρίσεις - Οικοδομώντας έμφυλες συμμαχίες - Περνώντας από την παρατήρηση στη δράση» το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6.30μμ έως 8.30μμ στο Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑ) Σαρανταπόρου 20.

Εισηγητές: ο Βαγγέλης Κοσμάτος, Ψυχολόγος - Υπεύθυνος επιστημονικού έργου Συμμαχίας των Φύλων και ο Γιώργος Νικολαΐδης, Εκπαιδευτής Ενηλίκων - Υπεύθυνος συντονισμού Συμμαχίας των Φύλων. Συμμετέχει η Χορωδία της Κοινο_Τοπίας υπό τη Δ/νση της Λίνας Γερονίκου (Μουσικού, Υψίφωνου), στο πιάνο θα είναι η Κατερίνα Φιλιππάτου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ανοικτή βιωματική συζήτηση με τίτλο: «Όλα αυτά που δε βλέπουμε:Αντιμετωπίζοντας διακρίσεις-Οικοδομώντας έμφυλες συμμαχίες-Περνώντας από την παρατήρηση στη δράση» και θα ολοκληρωθεί με ειδικό μουσικό/χορωδιακό αφιέρωμα από τη χορωδία της Κοινο_Τοπίας.

Περιγραφή συζήτησης:

Στη συγκεκριμένη δράση θα αναπτυχθούν, με ειδικά βιωματικά εργαλεία, προβληματισμοί και αναστοχασμοί σχετικά με τις παλιές στερεοτυπικές έμφυλες εικόνες/αναπαραστάσεις και πρότυπα της ζωής μας. Θα αναδειχθούν ανισότητες, διακρίσεις, αποκλεισμοί, και έμφυλα εμπόδια στην εργασιακή μας εξέλιξη, καθώς και στοιχεία έμφυλης τοξικότητας (πχ σχέσεις ελέγχου-εξουσίας, παρενόχληση, βία-κακοποίηση) και θα καταδειχθούν οι συνολικές αρνητικές επιπτώσεις (προσωπικές, σχεσιακές, συστημικές-εταιρικές) των παραπάνω φαινομένων. Ακολούθως, θα επεξεργαστούμε νέες εκδοχές αρρενωπότητας και θηλυκότητας και θα έρθουμε σε βιωματική/εκπαιδευτική επαφή με νέα πρότυπα έμφυλων εκφράσεων και συμπεριφορών: υγιή, συνεργατικά, φροντιστικά, συμμαχικά.

Η συγκεκριμένη δράση ολοκληρώνεται με εστίαση στην αξία που έχουν οι έμφυλες συμμαχίες στη ζωή μας, με συμμαχικές-αλληλέγγυες στάσεις και στρατηγικές και καταλήγει με ερεθίσματα και προτάσεις για ενεργητική παρατήρηση και συνειδητή δράση στους χώρους ζωής μας. Το τελικό αποτύπωμα είναι τα συμμετέχοντα πρόσωπα να αναπτύξουν έμφυλα συμμαχικές στάσεις και εξειδικευμένες στρατηγικές παρατήρησης και δράσης ώστε να αναγνωρίζουν την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων στην καθημερινότητά τους (προσωπική, διαπροσωπική/κοινωνική και εργασιακή) και να προβαίνουν σε πρωτοβουλίες είτε προληπτικής αναχαίτισής τους είτε θεραπευτικής αντιμετώπισής τους.

Τη βιωματική συζήτηση θα συντονίσει ο Βαγγέλης Κοσμάτος, Ψυχολόγος - Υπεύθυνος Επιστημονικού Έργου της Συμμαχίας των Φύλων.

Είσοδος Ελεύθερη