Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λειτουργεί από σήμερα το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στη σκιά του περιστατικού με τον εκρηκτικό μηχανισμό σε φάκελο, που προοριζόταν για την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο Open για το περιστατικό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε ότι «προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από κει στο γραφείο μιας άλλης προέδρου, δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους. Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση». O υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα».

Ουρές έχουν σχηματιστεί στην κεντρική είσοδο του δικαστικού Μεγάρου, καθώς από σήμερα εφαρμόζεται ενδελεχής έλεγχος σε όσους εισέρχονται.

Από σήμερα λειτουργεί μόνο η κεντρική πόρτα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην είσοδο, καθώς χιλιάδες άτομα εισέρχονται καθημερινά στα δικαστήρια.

Στη σκιά της χθεσινής επίθεσης με τη βόμβα σε φάκελο, έλεγχο διενέργησε νωρίς το πρωί αστυνομικός με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο της Κ-9 που ανιχνεύει εκρηκτικές ουσίες.

Σε δίωρη αποχή, 11:00-13:00, προχωρά σήμερα ο Σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όπως και σε γενική συνέλευση, για το περιστατικό.

Χθες σήμανε συναγερμός όταν εντοπίστηκε στα δικαστήρια φάκελος με εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε αποσταλεί προ 10ημέρου και θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα, αν έσκαγε.

Ειδικότερα, ο φάκελος έφτασε με αλληλογραφία και παραδόθηκε στο γραφείο της προέδρου εφετών που ήταν η παραλήπτρια του, στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου. Υποτιθέμενος αποστολέας ήταν η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων». Μόλις χθες, γύρω στις 2 μμ, ο φάκελος έπεσε στα χέρια της και πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια αρχικά υπέθεσε πως περιέχει ένα ημερολόγιο.

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού δέματος - επιστολής, προς την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, που, κατά τύχη αγαθή, έγινε έγκαιρα αντιληπτό και εξουδετερώθηκε, πριν ανοιγεί και εκραγεί, με τις εντεύθεν απρόβλεπτες συνέπειες,

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την βαθιά μας λύπη, αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας για τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, Δικαστικών Λειτουργών, που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων,

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ την ανάγκη τοποθέτησης και λειτουργίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα της Χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών , των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, και

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους».