Για τα σημαντικά θέματα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μίλησε η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη στο ERTNews.

Μεταξύ άλλων, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στεγαστική κρίση και τα προγράμματα κοινωνικής στέγης ενόψει του μεγάλου σχεδίου για το δημογραφικό, καθώς και για τα καινοτόμα προγράμματα που αφορούν σε ΑμεΑ και ευάλωτους πολίτες. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση με Voucher για πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά έως 6 ετών που δίνεται για πρώτη φορά φέτος από το τέλος του έτους για πρόσβαση σε εξειδικευμένα κέντρα, ώστε να εντοπίζονται νωρίς οι μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Για τα σχολικά γεύματα ενημέρωσε πως αυξάνεται και ο αριθμός τους και οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα στους οποίους παρέχονται από το καινούριο σχολικό έτος.

Έρχονται μέτρα για το δημογραφικό – «Ξεκινάει τέλος Φεβρουαρίου το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με ωφελούμενους 12.500 πολίτες»

«Αρχές Μαΐου θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό και ένας από τους πολύ σημαντικούς πυλώνες του είναι το κομμάτι της στέγασης. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» περίπου 4.000 ζευγάρια, που σημαίνει 8.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εκταμιεύσει το δάνειό τους. Στην αναμονή είναι με ήδη συμβασιοποιημένες τις αιτήσεις τους άλλοι περίπου 4.200 ζευγάρια και μέχρι το τέλος της χρονιάς το σύνολο αυτών των ζευγαριών θα είναι 9.800» ανέφερε και επισήμανε πως «υπήρχε έλλειψη οποιασδήποτε κυβερνητικής παρέμβασης για τη στεγαστική πολιτική τα τελευταία δέκα χρόνια».

Όπως ενημέρωσε «Δεν θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα, τουλάχιστον με τον τωρινό προγραμματισμό. Ο προϋπολογισμός ήταν 1 δισεκατομμύριο και έχει ήδη εξαντληθεί, γιατί ήταν πολύ ζωηρό το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων ως 39 ετών.
Βλέπουμε αυτή τη στιγμή το πώς διεκπεραιώνονται οι παρούσες αιτήσεις. Το να μπορέσουμε να διευρύνουμε το οικιστικό απόθεμα, έχουμε και τα μεγάλα προγράμματα ανακαίνισης. Άρα τα προγράμματα και το «Εξοικονομώ -Ανακαινίζω» από το από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το επικείμενο «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» από το υπουργείο μας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ ξεκινάει τέλος Φεβρουαρίου και μπορούν να απευθυνθούν και να το αξιοποιήσουν περίπου 12.500 συμπολίτες μας»

«Υπάρχει ήδη συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων, πριν ακόμα από τον κύριο Δούκα μαζί με το υπουργείο τότε Εργασίας, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συζητάμε και τώρα με τον κύριο Δούκα, καθώς η νέα διοίκηση θα φέρει εις πέρας το συγκριμένο πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Αθηναίων. Αφορά στην Αθήνα ιδιόκτητα διαμερίσματα τα οποία θα ανακαινιστούν και θα δοθούν μετά σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ευάλωτους συμπολίτες μας».

Καινοτόμο πρόγραμμα εύρεσης εργασίας για 200 άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού – Πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης παιδιών

«Πέρα των επιδομάτων, στις καθημερινές συζητήσεις που κάνουμε με το αναπηρικό κίνημα, οι συμπολίτες μας με αναπηρία λένε ότι εμείς θέλουμε ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες, έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα, έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στην εργασία. Φέτος θα είναι η χρονιά που θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε μαζί με το υπουργείο Εργασίας τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Μέσα στο πρόγραμμα ανάπτυξης, στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε 138 εκατομμύρια, τα οποία τα κατευθύνουμε στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Είναι η συνέχεια του προγράμματος «Προσωπικός βοηθός». Είναι ανακαινίσεις σε κατοικίες των συμπολιτών μας με αναπηρία και στις επιχειρήσεις τους.
Είναι σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα για 200 άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού να ξεκινήσουν, να έχουν μέντορα και να μπαίνουν μέσα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως είναι και ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την αποϊδρυματοποίηση.
Περίπου 100 παιδιά τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στο καθεστώς παιδικής προστασίας να μείνουν μέσα σε διαμερίσματα τα οποία θα ανακαινιστούν. Και βέβαια το κράτος θα επιχορηγήσει αυτές τις στέγες».

Όπως επισήμανε «Πρόκειται για πολύ μεγάλα προγράμματα για τις δεξιότητες και των ατόμων τα οποία είναι δέκτες του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και με κοινότητες Ρομά».

Έρχεται Voucher για τα κέντρα πρώιμης παρέμβασης

«Οι γονείς που μας ακούν αυτή τη στιγμή και παρατηρούν κάτι στο παιδί στα πρώτα χρόνια από τα 0 έως τα 6, για πρώτη φορά προς το τέλος της χρονιάς, θα έχουν τη δυνατότητα με ολοκληρωμένο πρόγραμμα που ήδη παρέχεται από ιδιωτικούς φορείς, να έχει και το κράτος μια οικονομική ενίσχυση με voucher γι αυτούς τους γονείς, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν σε κέντρα που παρέχουν πρώιμη παρέμβαση και να μπορούν τις μαθησιακές δυσκολίες και άλλες δυσκολίες που βλέπουμε στα παιδιά να τις εντοπίζουμε νωρίς» υπογράμμισε η υπουργός.
Αυξάνονται στα σχολικά γεύματα και οι δήμοι στους οποίους παρέχονται – Έμφαση στη Θεσσαλία

«Θα αυξήσουμε τα σχολικά γεύματα, τα ποσά τα οποία δίνουμε από 102 στα 115 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Που σημαίνει ότι από τα 217 χιλιάδες ζεστά γεύματα που παίρνουν 217 χιλιάδες παιδάκια καθημερινά από την καινούργια χρονιά, το καινούργιο σχολικό έτος 2024 και 2025 και για τρία χρόνια θα ανέλθει αυτός ο αριθμός σε 232 χιλιάδες παιδιά.
Θα αυξήσουμε λοιπόν και τα χρήματα τα οποία δίνουμε και θα αυξήσουμε και τους δήμους και τα γεύματα.
Θα αυξήσουμε και τους δήμους στα οποία παρέχονται τα σχολικά γεύματα και βέβαια για όλη την Ελλάδα.
Δίνουμε όμως ιδιαίτερη έμφαση στους δήμους της Θεσσαλίας. Προσθέτουμε 10 δήμους της Θεσσαλίας, η οποία επλήγη με τόσο δύσκολο τρόπο κατά τη διάρκεια των πλημμυρών της προηγούμενης περιόδου» ενημέρωσε.