Σε συνέχεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων την περασμένη Πέμπτη, 8/2, όταν έλαβε χώρα το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ως αντίδραση στο νομοσχέδιο, που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκε πανελλήνιος συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των δράσεων και η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12/2 στις 12.00.

Νέα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15/2 ενώ έχει επίσης ληφθεί η απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 28/2, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ειδικότερα, οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν να μην κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Καλούν παράλληλα για συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις τους μαθητές και εργατικά σωματεία.

Μεταξύ άλλων, εναντιώνονται στον «άνισο τρόπο» εισαγωγής στα πανεπιστήμια, στη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στα Πανεπιστήμια, την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και τις συλλήψεις συμφοιτητών τους.

Μέσα από την κοινή τους ανακοίνωση, θεωρούν πως εργαλειοποιείται η εξεταστική, προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας τους ενώ εκλαμβάνουν τις επικείμενες διαγραφές των αιώνιων φοιτητών ως ‘απειλή’.
«Ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε», είναι η φράση, που συνοψίζει τις διεκδικήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο, προαναγγέλουν σε κάθε πόλη: συναυλίες, καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, αποκλεισμό δρόμων, νέες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Παίρνουμε μέτρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, για να οργανωθούμε καλύτερα και με συγκρότηση επιτροπών αγώνα, ίδρυση νέων ΦΣ σε τμήματα που δεν υπάρχουν. Μαζικοποιούμε και περιφρουρούμε τις απόφασης των Φοιητικών μας Συλλόγων. Συγκέντρωση στο σημείου του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, στις 24/02! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!».