Κι όμως οι τιμές στα καταλύματα της Πάτρας για το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού είναι λογικές, όσο και αν μας ξεγελάει το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στην ουσία οι τιμές αυτές δεν ισχύουν. Το γνωρίζουν αυτό αρκετά καλά όσοι δραστηριοποιούνται τόσο στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσο και γενικότερα στον τομέα των ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων.

Προσοχή: Δεν λέμε ότι οι τιμές που υπάρχουν στα καταλύματα της Πάτρας για το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού δεν είναι αυξημένες, όμως, παρά τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, είναι μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για το Πατρινό Καρναβάλι, το μεγαλύτερο brand της Πάτρας, ο πιο εξωστρεφής θεσμός αυτής της πόλης και την μοναδική περίοδο του έτους που η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και πρωταγωνιστεί στους προορισμούς των εκδρομέων.

Αν δηλαδή δεν αυξηθούν οι τιμές στα καταλύματα της Πάτρας και αν δεν μπορέσουν να καλυφθούν οι ζημιές της προηγούμενης περιόδου όπου η πόλη αυτή είναι εξαφανισμένη από τον τουριστικό χάρτη, πότε θα το κάνουν;


Σε λογικά πλαίσια οι τιμές

Η Πάτρα το καρναβάλι είναι σαν τη Μύκονο και την Σαντορίνη του ελληνικού καλοκαιριού, ας το χωνέψουμε αυτό και κυρίως, ας το πουλήσουμε και ας το προβάλλουμε προς τα έξω.

Κάνοντας λοιπόν μια μίνι έρευνα στα ξενοδοχεία της Πάτρας αναζητώντας ένα κατάλυμα στο τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού (16,17 και 18 Μαρτίου) ανακαλύψαμε ότι ως δια μαγείας βρήκαμε και μάλιστα σε τιμές σε λογικά πλαίσια.

Από τα 160 με 180 ευρώ έως στα 220 με 240, ανάλογα πάντα με την κατηγορία του ξενοδοχείου και το κατάλυμα. Σερφάροντας δε στις ιστοσελίδες των ταξιδιωτικών και των τουριστικών γραφείων της επικράτειας εντοπίσαμε αρκετές εκδρομές που διοργανώνονται με προορισμό την Πάτρα για το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Από διάφορα μέρη της Ελλάδας, έρχονται στην Πάτρα, οργανωμένα με ολοκληρωμένα ταξιδιωτικά πακέτα μέσα στα οποία περιλαμβάνονται η διαμονή, η μετακίνηση, οι εκδρομές σε κοντινά μέρη στην πόλη, σε τιμές που δεν ξεπερνάνε τα 250 ευρώ το άτομο.


"Σικέ "τα 700 και τα 800 ευρώ

Τι γίνεται όμως με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης και γιατί υπάρχουν οι αστρονομικές τιμές που βλέπουμε σε καταλύματα που είναι διαθέσιμα για το Πατρινό Καρναβάλι;

Τα περισσότερα ξενοδοχεία βάζουν κάποια από τα δωμάτια τους στην booking σε τιμές ιδιαίτερα αυξημένες που μπορεί να ξεπερνάνε τα 700 και τα 800 ευρώ την βραδιά, ακριβώς επειδή σκοπός τους είναι να προσελκύσουν κρατήσεις.

Βλέπετε με την επισκεψιμότητα που θα έχει η Πάτρα το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού, ξέρουν ότι έτσι και αλλιώς θα το κλείσουν το δωμάτιο αυτό σε μία καλή τιμή (που σίγουρα δεν θα φτάνει τα αστρονομικά ποσά που βλέπουμε στο διαδίκτυο), αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο το 18% που δίνουν στην πλατφόρμα, αλλά και την ποινή που προβλέπεται από την ίδια την πλατφόρμα όταν δεν διαθέτεις ένα κατάλυμα σε κάποια χρονική περίοδο για κάποιον λόγο.

Με αυτόν τον τρόπο τα ξενοδοχεία έχουν ένα μεγαλύτερο κέρδος από το τριήμερο.


Τι ισχύει για την Airbnb

Κάτι παρόμοιο ισχύει και τα καταλύματα που βρίσκει κανείς στην Airbnb το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Αποφεύγει ο ιδιοκτήτης το 18% ξέροντας ότι θα το μισθώσει έτσι και αλλιώς το τριήμερο και μάλιστα σε μια καλή τιμή, ενώ φυσικά υπάρχουν και αυτοί που θα προσπαθήσουν να μην πληρώσουν ούτε το 15% που προβλέπεται στο κράτος για τα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το μαύρο χρήμα άλλωστε υπάρχει σε κάθε τοπ τουριστικό προορισμό. Και μαζί με όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτούς που ανεβάζουν τις τιμές των καταλυμάτων τους σε αστρονομικά ύψη το τριήμερο και πάλι για να αποφύγουν να το δώσουν, φοβούμενοι ότι το καρναβάλι οι επισκέπτες που θα έρθουν θα τους κάνουν ζημιές στο διαμέρισμα ή στη μεζονέτα που μισθώνουν, τη στιγμή που έχουν ξοδέψει χρήματα και έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά.

Αυτή είναι η όλη αλήθεια. Συμπερασματικά η Πάτρα έχει τιμές στα καταλύματα της για το τριήμερο της μεγάλης γιορτής σε λογικά πλαίσια και τα αστρονομικά ποσά που διαβάζουμε είναι επί της ουσίας κάλπικα και «μαϊμού».