Κάθε χρόνο στην Ισπανία διοργανώνεται το Benidorm Fest ώστε να βρεθεί η συμμετοχή της χώρας στη Eurovision. Οκτώ τραγούδια κατέβηκαν στον τελικό και επιλέχθηκαν μέσω μιας σειράς ψηφοφοριών, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής επιτροπής και της ψηφοφορίας από το τηλεοπτικό κοινό.

Για τη φετινή διοργάνωση, το ισπανικό χορευτικό electro pop συγκρότημα Nebulossa αναδείχθηκε νικητής και θα παρουσιάσει την επιτυχία του Zorra στις 11 Μαΐου στη Eurovision στην πόλη της Σουηδίας Μάλμε.

Το τραγούδι όμως πριν καν διαφημιστεί και περιοδεύσει στην Ευρώπη έχει διχάσει την ισπανική κοινωνία καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν. Και ο λόγος είναι διότι η λέξη Ζorra στην ισπανική αργκό σημαίνει τσούλα, σκύλα, πόρνη.

Το τραγούδι στους στίχους του περιγράφει μια γυναίκα που βγαίνει και διασκεδάζει και αν θέλει, όπως λέει μπορεί να γίνει «τσούλα» επειδή «το αξίζει». Για τους δημιουργούς του το τραγούδι είναι κατά του μισογυνισμού, για το Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης όμως είναι ένα τραγούδι που προσβάλλει τις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο.

Για το θέμα που έχει προκύψει πήραν θέση τόσο ο υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, ο οποίος χαρακτήρισε το Zorra ένα «διασκεδαστικό τραγούδι, που σπάει τα στερεότυπα», όσο και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είπε ότι το τραγούδι αμφισβητεί τα σεξιστικά στερεότυπα.

«Μου φαίνεται ότι ο φεμινισμός δεν είναι μόνο θέμα δικαιωμάτων, μπορεί να είναι και διασκεδαστικός, και αυτού του είδους η πρόκληση πρέπει να προέρχεται από τον πολιτισμό», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή και τόνισε ότι οι επικρίσεις προέρχονται από ακροδεξιούς κύκλους.

Πάντως το τραγούδι έχει ήδη γίνει viral με περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια προβολές στο YouTube και το ζευγάρι δηλώνει έκπληκτο από την επιτυχία του. «Δεν το κάναμε με σκοπό να γίνει ύμνος ή να προκαλέσουμε» δήλωσαν στην El Pais και πρόσθεσαν: «Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν καλλιτέχνη».


Nebulossa - Zorra | Spain