Πάνω από το 80% των εμπόρων της Πάτρας  χρωστούν χρήματα με κάποιον τρόπο στον ΕΦΚΑ και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια, από τη στιγμή που η πτώση στο λιανικό εμπόριο συνεχίζεται, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν οι κατασχέσεις από την Εφορία.

Το φαινόμενο αυτό θα οδηγήσει όμως με μαθηματική ακρίβεια σε μια οδυνηρή συνέπεια: Οι συνταξιούχοι του αύριο θα είναι ακόμα πιο φτωχοί από συνταξιούχους του σήμερα, καθώς οι οφειλές στον ΕΦΚΑ θα τους οδηγήσουν σε ένα αδιέξοδο από το οποίο το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι να βγάλουν μία σύνταξη των 400 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι οφειλές στον ΕΦΚΑ συσσωρεύονται, δημιουργώντας για τον καθένα επαγγελματία  μια μαύρη τρύπα, την οποία δεν θα μπορούν να ξεχρεώσουν όταν είναι να βγάλουν τη σύνταξη τους.

Υπάρχουν δεκάδες έμποροι, αλλά και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες που προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις από την Εφορία που στην τελική δεν θα τους αφήσουν να έχουν συναλλαγές για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες, επιλέγουν να αφήνουν σε δεύτερη ή σε τρίτη μοίρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ τριών, τεσσάρων ή και πέντε ετών, οφειλές που με βάση όλα τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα είναι περισσότερο πιθανό να αυξηθούν παρά να μειωθούν.

Οπότε κάποια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη και το δημογραφικό πρόβλημα το ασφαλιστικό σύστημα θα εκραγεί...