Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει στην εστίαση της Αχαΐας γύρω από το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα θα φέρει για διαβούλευση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από τους αιγιαλούς, με το επιχείρημα ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Τι σημαίνει αυτό; Επί της ουσίας το νέο νομοσχέδιο βάζει απαγορευτικό στην λειτουργία των παραλιακών καταστημάτων σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιοχών της Αχαΐας και σταματάει την κοσμική ζωή στις παραλίες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εφόσον περάσει το νομοσχέδιο περιοχές όπως τα Βραχνέικα που αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια μέρη όπου καταφεύγουν οι πατρινοί για να αποδράσουν τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν θα έχουν μαγαζιά με τραπεζοκαθίσματα στην παραλία.

Βλέπετε τα τραπεζοκαθίσματα εκεί είναι σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων. Οπότε όλα τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα καφέ, οι ψησταριές που λειτουργούν εκεί και απασχολούν τόσο κόσμο κάθε καλοκαίρι, δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται παραλιακά.


Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Ψαθύπυργος, που έχει ταβέρνες και μαγαζιά με τραπεζάκια δίπλα στην θάλασσα. Οι μόνες παραλιακές περιοχές που θα μπορούν να έχουν κοσμική ζωή στην Πάτρα θα είναι το Ρίο και τα Αραχωβίτικα.

Επιπλέον η χρήση των αιγιαλών με βάση το νέο νομοσχέδιο περνάει αποκλειστικά στην Κτηματική Υπηρεσία, βγάζοντας τους Δήμους έξω από το παιχνίδι με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ο ΣΚΕΑΝΑ έχοντας εντοπίσει εγκαίρως τι πάει να γίνει με το νομοσχέδιο έχει καταθέσει υπόμνημα με τις προτάσεις του στους νομοθέτες και ζητάει να διατηρηθούν τα τρία μέτρα που ίσχυαν έως τώρα.

Πάντως, αν δεν αλλάξει κάτι το νομοσχέδιο θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες και στην τοπική οικονομία και στην αγορά εργασίας αφήνοντας άνεργα δεκάδες άτομα που απασχολούνται στην εστίαση.