Είναι απολύτως φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να βιώσετε άγχος εν μέσω ορμονικών, σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών. Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Το άγχος είναι κοινό συναίσθημα που έρχεται στο «προσκήνιο» όταν αντιμετωπίζουμε απειλητικές καταστάσεις. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ενίοτε υπερβολική και ανεξέλεγκτη μορφή ανησυχίας. Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, είναι πολύ συνηθισμένο να ανησυχείτε για τη δική σας υγεία και για την υγεία του μωρού σας.

Ωστόσο, όταν αυτή η ανησυχία είναι συχνή, δεν πρέπει να την αφήσετε να διαιωνίζεται.

Αιτίες άγχους κατά την εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα του άγχους στην προγεννητική περίοδο μπορεί να είναι ποικίλα και εξαρτώνται από τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας. Όσο για τα αίτια, είναι ξεκάθαρο ότι το απλό γεγονός της εγκυμοσύνης είναι, από μόνο του, ένας λόγος που το δικαιολογεί.

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική ανησυχία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Φόβος για τον τοκετό.
Ανησυχία για την εικόνα σας.
Φόβος για την υγεία του μωρού.

Επιπλέον, το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται ιδιαίτερα σε γυναίκες που:

Είχαν μια προηγούμενη αποβολή.
Ήταν επιρρεπείς στο στρες και πριν την εγκυμοσύνη.
Βιώνουν μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

4 «κλειδιά» για να μειώσετε το άγχος στην εγκυμοσύνη
#1 Ασκήσεις χαλάρωσης

Η χαλάρωση είναι πολύ χρήσιμη για τη μείωση του άγχους στην εγκυμοσύνη και για την πρόληψη της επανεμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων μετά τον τοκετό. Επιπλέον, οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι χρήσιμες για να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να αναπνέετε σωστά και να διατηρείτε την ηρεμία σας.

Μερικά από τα οφέλη που προσφέρουν είναι:

Μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Βελτίωση της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού.
Μείωση της μυϊκής έντασης.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

#2 Άσκηση μέτριας σωματικής έντασης

Οι ειδικοί συνιστούν να ασκείστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να το κάνετε με μέτρο. Μερικές σωματικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

Το περπάτημα.
Γιόγκα.
Πιλάτες.
Κολύμπι.

#3 Ζητήστε υποστήριξη από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο

Το να έχετε κάποιον τον οποίο μπορείτε να εμπιστευτείτε είναι ωφέλιμο σε κάθε στάδιο της ζωής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ακόμη πιο αναγκαίο καθώς καλείστε να αντιμετωπίσετε πολλές αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κι αυτό διότι σας βοηθά να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας και έτσι να μετριάσετε την αγωνία.

Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ο σύντροφός σας, η μητέρα, ο πατέρας, ο αδερφός, η αδερφή σας ή οποιοσδήποτε συγγενής ή φίλος με τον οποίο έχετε στενή σχέση αγάπης.
#4 Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Όταν η αγωνία και το άγχος διαταράσσουν και παρεμβαίνουν στις καθημερινές σας δραστηριότητες, τότε είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε ειδικό που μπορεί να σας παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για να ξεπεράσετε τα άσχημα συναισθήματα.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το στρες στη μητέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ανάπτυξη του μωρού.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζετε τον εαυτό σας σε κάθε επίπεδο και να είστε πρώτα και πάνω απ’ όλα εσείς καλά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Πηγή: imommy.gr