Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων, στηρίζοντας τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους βρίσκεται ο Δήμος Ερυμάνθου. Σήμερα ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μπαρής συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι αγρότες έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Ερυμάνθου στην τελευταία του συνεδρίαση εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:       

Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των Αγροτών – Κτηνοτρόφων του Δήμου Ερυμάνθου, διεκδικούμε μαζί τους:

 1. Να μην υπάρξει καμία μείωση στην πληρωμή των ενισχύσεων και επιδοτήσεων (Ενιαία Ενίσχυση, Εξισωτική Αποζημίωση κλπ). Αποσαφήνιση του τρόπου πληρωμής των ενισχύσεων μέσω της νέας ΚΑΠ (αιρεσιμότητα, πρασίνισμα – οικολογικά σχήματα κλπ).
 2. Αλλαγή – Εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, με ενσωμάτωση απειλών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συμπερίληψη μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών όπως:
 • Ακαρπία στις Ελιές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
 • Γλοισπόριο, Δάκος στις Ελιές
 • Περονόσπορος, Ωίδιο στα Αμπέλια
 1. Καταγραφή ολοκλήρου του Δήμου Ερυμάνθου ως ορεινού Δήμου, όπως ήδη θεωρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ή έστω για αρχή, επαναφορά του καθεστώτος των ορεινών – ημιορεινών (μειονεκτικών) Κοινοτήτων.
 2. Άμεση ενσωμάτωση, των αμπελοπαραγωγών του Δήμου Ερυμάνθου που

καλλιεργούν ποικιλία «Ροδίτη», στη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), εξομοιώνοντας τους με τους συναδέλφους τους στη Δυτική Αχαΐα, όπως ήδη έγκαιρα έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Παραγωγής & Τροφίμων με σχετικό έγγραφό μας.

 1. Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών για την πρωτοφανή ακαρπία του έτους 2023, με άμεση αποζημίωση βάση δηλώσεων ΟΣΔΕ.
 2. Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής (και της υπόλοιπης χώρας), με θέσπιση κατώτερης εγγυημένης τιμής προϊόντος.
 3. Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, πιθανή με θεσμοθέτηση της επιδοτούμενης εργασίας, ώστε να υπάρξει επαρκής αριθμός εργατών γης, που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής.
 4. Λήψη μέτρων που θα επιφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής, με υιοθέτηση των παγίων αιτημάτων των Αγροτών – Κτηνοτρόφων για, αφορολόγητα καύσιμα, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και επιδότηση της αγοράς τους.