Περίληψη: Πρόκειται για την πραγματική ιστορία της διάσωσης 671 ή και περισσότερων παιδιών προερχόμενων από οικογένειες Εβραίων προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία, κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσω μιας ομάδας νέων ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά για τον σκοπό της μετακίνησης όσο το δυνατόν περισσότερων ανηλίκων από την Τσεχοσλοβακία όπου έμεναν μακριά από τα σπίτια τους υπό δύσκολες συνθήκες, στην Βρετανία, τέθηκε σε εφαρμογή η ιδέα του Nickola Winton για την υλοποίηση της διάσωσης.

Μέσα από τα μάτια του γηραιού πλέον κυρίου Nicki (στον ρόλο του οποίου είναι ο Anthony Hopkins) εκτυλίσσεται το παρελθόν σε στιγμιότυπα που ο κεντρικός ήρωας δυσκολεύεται να ξεχάσει.
Μια έκπληξη τον περιμένει όταν συζητά το θέμα του λευκώματος που κατέχει ως αναμνηστικό από την συγκεκριμένη εμπειρία με έναν φίλο και έτσι δίνεται μια ευκαιρία στην ευγνωμοσύνη, την συγκίνηση αλλά και την λύπη για τα δεινά του πολέμου να λάβουν χώρα.
Μια παραγωγή περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ φανερώνει όχι μόνο την αληθινή περιπέτεια του Νικολά Γουίντον και της ομάδας των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάστηκε, αλλά και όλων εκείνων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ανθρωπιστική δράση.
Επρόκειτο για την μετακίνηση εκατοντάδων παιδιών μέσω τρένου από την κατεχόμενη εν τέλει Τσεχοσλοβακία στην Αγγλία, με σκοπό να υιοθετηθούν προσωρινά από ανάδοχες οικογένειες, με σκοπό την επικείμενη επανένωσή τους με τα μέλη της οικογένειας που έμειναν πίσω στο πολεμικό τοπίο.
Είναι μια ταινία με διαχρονικό χαρακτήρα και έμφαση στην ιστορία ζωής ενός από όλους τους ανθρώπους που έζησαν με όραμα τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, μη υπολογίζοντας παράγοντες όπως η κοινωνική θέση, οι πολιτικές εξελίξεις ή η θρησκεία όταν κεντρικό ζήτημα είναι ο άνθρωπος και το καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του κόσμου.
Η πλοκή αποτελεί ένα συνονθύλευμα αληθινών δρώμενων με το δυνατό σεναριακό και σκηνοθετικό χαρτί να είναι η συνάντηση του πρωταγωνιστή με τους πλέον ενηλίκους ανθρώπους που είχε σώσει εκείνα τα χρόνια.
Η εξέλιξη των γεγονότων περιέχει τόσο το πως φαίνεται μια τέτοια δράση στα μάτια του κοινού που έχει και μια απόσταση από όσα έγιναν, χωρίς να έχει συμμετάσχει στα όσα συνέβησαν ενεργά, όσο και το πώς οι κεντρικοί ήρωες βιώνουν την νέα κατάσταση, της ανάμνησης, της εκ νέου γνωριμίας και της παρατήρησης του τότε και του τώρα από πολλές διαφορετικές οπτικές.
Αυτή η τεχνική είναι που φανερώνει την άρτια σκηνοθεσία, ενώ οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές, με εκείνη του Anthony Hopkins να ξεχωρίζει και λόγω της εκφραστικότητας του ηθοποιού αλλά και χάρη στις απαιτήσεις του ίδιου του ρόλου,
που από μόνος του εμπεριέχει πολύ σημαντικό συγκινησιακό φορτίο, δεδομένου ότι βασίζεται και σε αληθινή ιστορία και μάλιστα ανθρωπιστικού περιεχομένου.
Ένα θέμα που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό που παρακολουθεί την ταινία One Life είναι οι διαφορές του κεντρικού ήρωα σε επίπεδο χαρακτήρα, ανάλογα με την ηλικία του.
Ο νεαρός Nickie έχει διάθεση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ιδανικά το τέλειο,και αγωνίζεται για να το πετύχει κάνοντας, σε συνεργασία με τους συναδέλφους και την οικογένειά του, το καλύτερο δυνατό. Ο γηραιότερος ίδιος άνθρωπος, φαίνεται αφενός συγκινημένος και ευχαριστημένος από όσα κατάφερε, αλλά παράλληλα και μετανιωμένος που τελικά δεν μπόρεσε να σώσει όλα τα παιδιά. Το παράπονο για το θέμα αυτό φαίνεται από τις εκφράσεις και τις σκέψεις του μέχρι η ταινία να τελειώσει.
Η συνειδητοποίηση ότι όλα δεν είναι στο χέρι μας, είναι το κεντρικό νόημα της ταινίας, ιδιαίτερα σε χρόνια πολέμου και σε περιπτώσεις πολιτικής εξουσίας με υπέρμετρες σκοπιμότητες και απαιτήσεις.
Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, ή μάλλον, μια άλλη πτυχή της.

Στους κινηματογράφους για τις επόμενες μέρες.

Σκηνοθεσία: James Hawes
Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Johnny Flynn,
Romola Garai
Είδος: Βιογραφικό, δράμα
Διάρκεια: 1 ώρα και 52 λεπτά
Έτος παραγωγής: 2023