Μόλις δύο στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις της Πάτρας έχουν e- shops που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανταγωνιστικά, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των επιχειρήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που έχουν στήσει τα δικά τους ηλεκτρονικά μαγαζιά που εύκολα μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο.
Τα περισσότερα από τα εμπορικά μαγαζιά της πόλης έχουν μια ιστοσελίδα που δύσκολα μπορεί να βρει ο καταναλωτής στο διαδίκτυο και που αν βρει με δυσκολία μπορεί να κάνει την έρευνα του και να επιλέξει το είδος που θέλει.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν έμποροι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, όλα πλέον τα καταστήματα σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90% έχουν μια σελίδα στα social media ή και περισσότερες, ενώ ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό είναι ενεργό στο Instagram και στο Tik Tok.
Όμως τα social media από μόνα τους δεν μπορούν να προσφέρουν πωλήσεις. Είναι απαραίτητα και σημαντικά για το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά σε συνδυασμό με μια αξιοπρεπή ιστοσελίδα που να εμπεριέχει ένα οργανωμένο e –shop τα οποίο θα μπορεί να βρει εύκολα κάποιος στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν τόσο εύκολα όσο ακούγονται, χρειάζονται έρευνα από ειδικευμένους επαγγελματίες, χρόνο και φυσικά χρήμα. Ωστόσο, όπως τονίζουν παράγοντες του εμπορίου, το 2023 ήταν μια χρονιά που το ηλεκτρονικό εμπόριο έδειξε να είναι σε μία σταθερή άνοδο, χωρίς όμως να υποκαταστά το φυσικό κατάστημα.
Η κυρίαρχη τάση την χρονιά που έφυγε ήταν ο συνδυασμός και των δύο: Έρευνα αγοράς από το διαδίκτυο και εντοπισμός του είδους που επιλέγει ο καταναλωτής και στη συνέχεια αγορά από το φυσικό κατάστημα.
Συμπερασματικά το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αργήσει – σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον – να υποκαταστήσει τα φυσικά καταστήματα.