Την οφειλόμενη τιμή για όλους και όλες που συνέβαλαν επιτυχώς στη διά θαλάσσης επιχείρηση εκκένωσης κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Ρόδο τον περασμένο Ιούλιο, απέδωσε το βράδυ της Πέμπτης στο νησί ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, φορτισμένη συναισθηματικά, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχου Γιώργου Αλεξανδράκη.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια που έγινε στη Ρόδο, με τη συμμετοχή εθελοντών πυροσβεστών, πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών, στρατιωτικών πλοιοκτητών, επιχειρηματιών, αλλά κυρίως από τους πολίτες του νησιού, που κατάφεραν, μέσα από τις φλόγες του πύρινου εφιάλτη που έζωσε το νησί το περασμένο καλοκαίρι, να διασώσουν περισσότερους από 25.000 τουρίστες και κατοίκους της περιοχής οι οποίοι κινδύνευαν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων εκείνης της χρονικής περιόδου, τα οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού που έγινε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (ύστερα από αυτήν της Δουνκέρκης), καθώς επίσης και τα εύσημα που είχαν δοθεί από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, για τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία και η πολιτεία χειρίστηκαν και έφεραν σε πέρας μια τόσο δύσκολη επιχείρηση χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.
«Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός βαθύτατα συναισθηματικός»

«Εύχομαι όλα αυτά που ζήσαμε να μην ξανασυμβούν. Μέσα από το σκοτάδι όμως εμφανίστηκε το φως. Το φως της ελπίδας, το φως της αγάπης και το φως της αλληλεγγύης. Το φως με το οποίο χιλιάδες εθελοντές και εθελόντριες, οι τοπικές αρχές και ο ελληνικός στρατός, τα σώματα ασφαλείας, νίκησαν πραγματικά το σκοτάδι. Είμαι περήφανος πρώτα ως άνθρωπος, και στη συνέχεια ως Δωδεκανήσιος και Ροδίτης, για την αστείρευτη δύναμη της ψυχής που όλοι και όλες καταθέσατε εκείνες τις μέρες. Η προσφορά του εθελοντισμού αποδεικνύει πόσο πλούσια είναι τα αποθέματά σας, σε αρετές και αξίες. Η συνεισφορά αυτή, στην ύστατη στιγμή, είναι ένας αλάνθαστος δείκτης του ίδιου του πολιτισμικού γίγνεσθαι μιας ολόκληρης κοινωνίας. Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός βαθύτατα συναισθηματικός. Ένας λαός με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς, της αγάπης και της στήριξης».

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχάσουμε κι εμείς ούτε τη συμβολή των εθελοντών, ούτε τον συντονισμό, ούτε τη συμβολή των φορέων. Γι' αυτό τους τιμούμε σήμερα με απεριόριστο σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Είναι τιμή μου που εκπροσωπώ όλους εσάς στο Κοινοβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο», τόνισε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Τα εύσημα και τα συγχαρητήριά του έδωσε και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης. Στην ομιλία που ακολούθησε υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι περήφανος που το Λιμενικό Σώμα και ο κρατικός μηχανισμός, σε συνεργασία με τους πολίτες, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας μια τόσο σπουδαία επιχείρηση διάσωσης.

«Είναι αυτονόητο για έναν αρχηγό Λιμενικού Σώματος να βρίσκεται σήμερα εδώ. Αποδείξαμε ότι έχουμε την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε όλοι με επιτυχία, όταν υπάρχει απόλυτη συνεργασία και επαγγελματισμός αλλά κυρίως συντονισμός για να φέρουμε σε πέρας το πιο δύσκολο έργο. Κι αυτό με κάνει υπερήφανο», τόνισε ο αρχηγός του Λ.Σ.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να τονίσει στην τοποθέτησή του τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που έζησε το νησί τις κρίσιμες εκείνες ώρες και μέρες.

«Πετύχαμε το απόλυτο στον απόλυτο στόχο: Δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή. Η πιο πλούσια χώρα του κόσμου, η πιο οργανωμένη έκανε εκκένωση 11.000 ατόμων. Και δυστυχώς έχασε 1.000. Και η Ελλάδα μετά τα μνημόνια, λαβωμένη και τραυματισμένη (γιατί η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι κάτι άλλο απ' ό,τι είναι συνολικά η χώρα) έκανε το απόλυτο. Η Ρόδος συνήλθε εξαιρετικά γρήγορα. Έχει υπέροχο κόσμο. Έχει υπέροχο κόσμο και ικανότατο που σηκώθηκε και στάθηκε στα πόδια του. Οφείλει να μάθει ένας λαός να χαμογελά, να αναγνωρίζει την επιτυχία του. Γιατί, αλλιώς, είναι καταδικασμένος μόνο να σαπίζει στην κακομοιριά, κι όταν θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να σηκώσει ανάστημα, δεν θα μπορεί να το κάνει. Η Ρόδος έλαμψε με τον κόσμο της, με τη δημόσια διοίκησή της, με τα σώματα ασφαλείας και όλους. Η φωτιά έκαψε τα πάντα, φθάνοντας μέχρι τη θάλασσα, ελάχιστη ώρα μετά την εκκένωση. Ας μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί τίποτα. Και τα λάθη και οι αδιανόητα καλές αποφάσεις», σημείωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε ότι αυτό που έζησε η Ρόδος το περασμένο καλοκαίρι ήταν μια τραγωδία. Εξήρε την καθοριστική συμβολή των πολιτών και των τοπικών αρχών που συνέβαλαν στην προσπάθεια διάσωσης των ανθρώπων που κινδύνευσαν, και κυρίως τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες που άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες μας που κινδύνευσαν.

«Ήταν μια άνιση μάχη, αλλά βγήκαμε από αυτήν νικητές και σίγουρα πιο δυνατοί και σκληροί. Και η ευχή όλων είναι να μη ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες καταστάσεις. Το μήνυμα που στείλαμε πάντως σε όλο τον κόσμο ήταν μοναδικό: Ότι παραμείναμε ενωμένοι όλοι, μέχρι το τέλος», σημείωσε ο δήμαρχος Ρόδου.