Τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρίπη έκρουσε η καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα όσον αφορά τα περιστατικά κορονοϊού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης (25.01.24) η Αναστασία Κοτανίδου δήλωσε ότι η γρίπη φέτος είναι πολύ «επιθετική», ενώ σχετικά με την πορεία του κορονοϊού δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ότι τον προηγούμενη μήνα».

«Έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα περιστατικά τα οποία μπαίνουν στα νοσοκομεία. Ένα ποσοστό μπαίνει ουσιαστικά γιατί πιο πολύ ανησυχεί. Δεν έχει πάρει εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα, τα οποία ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι διαθέσιμα στη χώρα μας και πρέπει όλοι οι άνθρωποι άνω των 65, που έχουν υποκείμενα νοσήματα, να τα παίρνουν άμεσα», είπε η ίδια.

Και πρόσθεσε: «Το ποσοστό όμως έχει μειωθεί αρκετά. Δηλαδή εκεί που είχαμε φτάσει 1.700 νοσηλείες στη χώρα, τώρα είμαστε σε ένα επίπεδο αρκετά κάτω από τα 1.000».

«Δηλαδή τα κρεβάτια των εντατικών σε ότι αφορά την covid-19 είναι πολύ λίγα αυτά τα οποία είναι καλυμμένα. Έχουμε περίπου 60 – 65 διασωληνωμένους σε όλη τη χώρα», διευκρίνισε.

Αναφορικά με τη γρίπη, πάντως, η κυρία Κοτανίδου προειδοποίησε για «βαριά περιστατικά».

«Και επειδή είμαστε σχετικά παρθένοι σε ότι αφορά τις λοιμώξεις από διάφορες άλλες ιώσεις, φέτος η γρίπη έχει και αρκετά βαριά περιστατικά. Δηλαδή βλέπουμε μία γρίπη που οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στα νοσοκομεία», σημείωσε.