Ένα αφιέρωμα στη φόρμα του Αμανέ στις ηχογραφήσεις του Ρεμπέτικου τραγουδιού, από τον διακεκριμένο μουσικό Ευγένιο Βούλγαρη, άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου τον β’ κύκλος της ενότητας «Το ωδείο παρουσιάζει» που διοργανώνει και φέτος το Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Ζητούμενο της εκδήλωσης ήταν η εξοικείωση του κοινού με τον Αμανέ σε συνδυασμό με την προσπάθεια για τη διάσωση της τέχνης του και επαναφοράς του στο επίκεντρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

O Ευγένιος Βούλγαρης, μίλησε για τον ρεμπέτικο Aμανέ μέσα από τις ηχογραφήσεις του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου, τα στιχουργικά και μουσικολογικά χαρακτηριστικά του, παρουσιάζοντας συγχρόνως μια ανάλυση της φόρμας του προκειμένου να κατανοηθεί η τέχνη του και να γίνει προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.
Ο Αμανές είναι μία φόρμα αστικού τροπικού αυτοσχεδιαστικού τραγουδιού που συναντάται αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και στη συνέχεια, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Κύρια πηγή πληροφορίας για τον αμανέ είναι η δισκογραφία της εποχής, κυρίως σε δίσκους γραμμοφώνου 78 στροφών. Η καταγραφή και η μελέτη των αμανέδων που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας αναδεικνύει τα ποικίλα χαρακτηριστικά της τέχνης της δημιουργίας του.

Η ενότητα «Το ωδείο παρουσιάζει» συνεχίζεται την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (Αράτου 10) με την πραγματοποίηση Ρεσιτάλ φλάουτου της Ιβόνας Γκλίνκα.

Είσοδος Δωρεάν