Στην ψηφιακή εποχή εισέρχονται σταδιακά τα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας, δημιουργώντας νέο τοπίο στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς διευκολύνεται τα μέγιστα ο έλεγχος για την ύπαρξη βαρών στα ακίνητα ( υποθήκες, κατασχέσεις κλπ) μια διαδικασία η οποία δια της χειρόγραφης οδού μπορούσε να απαιτήσει ακόμα και μήνες ταλαιπωρίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων της χώρας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 238,4 εκατ. ευρώ και με βάση τα συμφωνημένα ορόσημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Θα ψηφιοποιηθούν όλα τα βιβλία μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια.

Τα τρία πρώτα υποθηκοφυλακεία, της Νέας Σμύρνης, της Σαλαμίνας και του Βύρωνα, πέρασαν ήδη στην ψηφιακή εποχή και έως το τέλος Μαρτίου θα έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο όλων των υποθηκοφυλακείων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην πλατφόρμα archive.ktimatologio.gr , οι δικηγόροι μπορούν να αντλούν με λίγα κλικ, αρχεία υποθηκοφυλακείων τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί.

Εκτιμάται ότι συνολικά θα ψηφιοποιηθούν περισσότερες από 600 εκατομμύρια σελίδες που υπάρχουν στα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας.