Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο ενός άνδρα με τη βοήθεια ψηφιακής ανάλυσης, του οποίου ο σκελετός βρέθηκε το 2017 με ένα καρφί στην φτέρνα, στο Φένσταντον, στην Βρετανία και σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκει σε έναν Ρωμαίο σκλάβο, ο οποίος σταυρώθηκε τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ.

Η ειδικός οστεοαρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Corinne Duhig, δήλωσε στο BBC, ότι πρόκειται για ένα «σχεδόν μοναδικό» εύρημα σε έναν άγνωστο μέχρι πρότινος ρωμαϊκό οικισμό. «Αυτός ο άνθρωπος είχε ένα τόσο ιδιαίτερα φρικτό τέλος», τόνισε.

Η ανακατασκευή του προσώπου του άνδρα αποκαλύφθηκε σε μια εκπομπή του BBC Four, η οποία διερεύνησε λεπτομέρειες της ζωής του.

Το προφίλ του άνδρα που σταυρώθηκε στην Βρετανία

Πριν από την ανακάλυψη του Φένσταντον, τα μόνα άλλα ρωμαϊκά λείψανα στα οποία υπήρχαν σημάδια σταύρωσης, είχαν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα οστά του Ρωμαίου βρέθηκαν και άλλα τραύματα, που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας είχε υποφέρει πριν πεθάνει, και τα πόδια του είχαν σημάδια μόλυνσης ή φλεγμονής που προκλήθηκαν είτε από κάποια συστηματική διαταραχή, είτε από το ότι ήταν δεμένος ή αλυσοδεμένος.

Η ανάλυση των λειψάνων αποκάλυψε ότι πέρασε όλη του τη ζωή στην περιοχή του Cambridgeshire και πιθανότατα είχε καστανά μαλλιά και μάτια.

Επίσης η ανάλυση έδειξε, ότι ήταν εργάτης και πιθανόν να εργαζόταν στην επεξεργασία του μυελού των οστών για κεριά ή σαπούνια, από τα πολλά οστά ζώων που βρέθηκαν στην περιοχή.

Η σταύρωση ήταν ένας ιδιαίτερα βάναυσος θάνατος, που ως γνωστόν χρησιμοποιήθηκε για τον Ιησού Χριστό, αλλά ήταν τρόπος βασανισμού για πολλούς αιώνες μετά. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για προδότες και σκλάβους, αλλά τον 3ο αιώνα, με την επέκταση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χρήση της επεκτάθηκε.

Η οστεοαρχαιολόγος τόνισε: «Ο συγκεκριμένος άνδρας βασανίστηκε, αλλά παραδόθηκε στους δικούς του ανθρώπους, για να έχει μια απολύτως φυσιολογική ταφή».

Την ανακατασκευή του προσώπου ανέλαβε ο καθηγητής Joe Mullins του Πανεπιστημίου George Mason στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται «μακράν για το πιο ενδιαφέρον κρανίο που έχω δουλέψει στην καριέρα μου».

Ο οικισμός ανακαλύφθηκε από την Albion Archaeology με έδρα το Μπέντφορντ, η οποία ξεκίνησε την ανασκαφή το 2017 ενόψει μιας προγραμματισμένης οικιστικής ανάπτυξης. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν πέντε νεκροταφεία του 3ου και 4ου αιώνα, όπου είχαν ταφεί 40 ενήλικες και πέντε παιδιά, ορισμένα από τις ίδιες οικογένειες.