Πάνω από 30.000 αγρότες της Περιφέρειας, τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει τα χωράφια τους και έχουν εγκαταλείψει την αγροτική παραγωγή.
Στο ίδιο πλαίσιο τουλάχιστον 700.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Δυτική Ελλάδα έχουν μείνει ακαλλιέργητα και έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού αγροτικού δυναμικού της Δυτικής Ελλάδας που ισοδυναμεί με το 30% έχει εγκαταλείψει την αγροτιά και στις περισσότερες περιπτώσεις και το χωριό του για να βρει μια καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελπίζοντας να αποκατασταθεί επαγγελματικά σε έναν άλλον τομέα.
Οι βασικοί λόγοι που οι νέοι κυρίως αγρότες αφήνουν τα χωράφια τους έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους της καλλιέργειας και του κόστους παραγωγής που προέρχεται από την ενεργειακή κρίση, αλλά και το ελάχιστο κέρδος που έχουν πλέον από τα αγροτικά είδη που καλλιεργούν.
Σημαντικός όμως παράγοντας της κατάστασης αυτής που υπάρχει στην ύπαιθρο της Δυτικής Ελλάδας με τα εγκαταλειμμένα και ακαλλιέργητα χωράφια, είναι η κλιματική κρίση και οι συνέπειες της που κάνουν επισφαλή την κάθε μορφής καλλιέργεια.
Οι απότομες βροχές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η παρατεταμένη ξηρασία φέρνουν μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα, μειώνουν ακόμα περισσότερο τα ήδη ελάχιστα περιθώρια κέρδους που έχει ο κάθε αγρότης – παραγωγός.
Επιπλέον, ειδικότερα στην Δυτική Αχαΐα, υπάρχει σοβαρό θέμα με την έλλειψη αρδευτικού νερού για να ποτίζονται οι καλλιέργειες, καθώς τα αποθέματα είναι ελάχιστα και αυτό δεν δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να καλλιεργήσουν.
Εξάλλου δυο ακόμα παράγοντες έχουν να κάνουν με φορολογία που αναλογικά με τις δυσκολίες του επαγγέλματος, παραμένει δυσβάστακτη, αλλά και με τα υψηλά μεροκάματα που παίρνουν πλέον οι εργάτες γης εξαιτίας της έλλειψης προσφοράς σε εργατικά χέρια.