Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων (Μπεγουλακίου) Πατρών.

Την εκδήλωση «άνοιξε» μελωδικά με τα Κάλαντα Πρωτοχρονιάς Χίου και ένα ακόμη παραδοσιακό τραγούδι το Τμήμα Παραδοσιακού Τραγουδιού με χοράρχη το Λύσανδρο Παναγόπουλο, ενώ σύντομο χαιρετισμό – καλωσόρισμα απηύθυνε ο πρόεδρος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, Νίκος Κωστής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κι απεύθυναν λόγο εκ μέρους της Υφυπουργού Υποδομών και μεταφορών, Χριστίνας Αλεξοπούλου, ο Χρήστος Μώκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεοφάνης Αδαμόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Μπάστα – Γεωργακοπούλου, ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας–Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Παναγιώτης Μελάς, η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού – Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης, Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων, Αναστασία Τογιοπούλου, ο πρόεδρος του Ανατολικού Διαμερίσματος Δήμου Πατρέων, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, η εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Σπιράλ», Άκια Σταμάτη, ο πολιτευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ, δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης, η διευθύντρια του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, Ερμιόνη Τσιλιγκιριάν – Κοτσώνη, η προϊσταμένη του 23ου Νηπιαγωγείου Πατρών, Κατερίνα Τσούβαλη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, Σταύρος Σολωμός, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ανδρέας Μανωλόπουλος και ο πρόεδρος Δ.Σ. της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Θεόδωρος Μαρκέτος.

Παρόντες ήταν επίσης η διαμερισματική σύμβουλος, Βικτωρία Παπαπαύλου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μύλων Πατρών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, Ιωάννης Δετοράκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας «Οι Γιαννιάδες», Βασίλης Δημητρόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα «Η Θάνα», Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Κωνσταντίνος Βαγγελάκος, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Σπύρος Φώτογλου, η πρόεδρος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλη Πολιτισμού «Εν Πάτραις», Μαρία Φουρφουρή, η πρόεδρος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακρυγιάννη», Καλλιόπη Διαμαντοπούλου, το μέλος Δ.Σ. του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Πατρών, Νίκος Κατσαντώνης, η εκπρόσωπος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Το Φωτεινό Αστέρι» για την υποστήριξη απόρων οικογενειών με παιδιά έως 18 ετών, Άντα Ρεμούντη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με νοητική υστέρηση «ΜΑΧΗΤΕΣ», εκπρόσωποι λοιπών φορέων και συλλόγων, αλλά και πλήθος κόσμου, φίλοι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, που στηρίζουν τις δράσεις του.

Την ανασκόπηση των δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου και των ομάδων Πολιτισμού «Οι Αετοί του Μοριά» για το 2023 παρουσίασε το μέλος του Συλλόγου και της χορευτικής ομάδας, φιλόλογος, Νόρα Κανελλόπουλου.

Στο τέλος της ανασκόπησης ο πρόεδρος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, Νίκος Κωστής, κλήθηκε να παραδώσει αναμνηστικό στην πτυχιούχο πλέον του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», Μαρία Μπλατσογιάννη.

Στη συνέχεια, η χοροδιδάσκαλος των «Αετών του Μοριά» Κωνσταντίνα Ζάγκλα, παίρνοντας το λόγο, ανακοίνωσε την απόφαση των ομάδων Πολιτισμού του Συλλόγου να αποδώσουν τιμητική πλακέτα, ως εύφημο μνεία για την προσφορά τους στο Σύλλογο, σε δύο εν ενεργεία μέλη του Δ.Σ., τον πρόεδρο Νίκο Κωστή και την αντιπρόεδρο Μαρία Κανελλοπούλου. Την τιμητική πλακέτα στη Μαρία Κανελλοπούλου απέδωσε ο χοράρχης του Τμήματος Παραδοσιακού Τραγουδιού, Λύσανδρος Παναγόπουλος και στο Νίκο Κωστή η χοροδιδάσκαλος των «Αετών του Μοριά», Κωνσταντίνα Ζάγκλα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ταυτόχρονα έκπληξης από τους τιμώμενους για την εν λόγω κίνηση.

Την πίτα του 2024 ευλόγησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωσήφ ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και οι εφημέριοι της Ενορίας Αγίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου Μύλων Πατρών, πατήρ Σωτήριος Γαλάνης και πατήρ Παναγιώτης Κούκας!

Το προτελευταίο κομμάτι της πίτας έκοψε το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων (Μπεγουλακίου) Πατρών, με ευχές για υγεία, ευημερία, και ακόμη περισσότερες δράσεις.

Το τελευταίο κομμάτι της πίτας έκοψαν οι αξιόλογοι και δυναμικοί δάσκαλοι του Συλλόγου, Λύσανδρος Παναγόπουλος, Κωνσταντίνα Ζάγκλα και Θάνος Νικολακόπουλος, μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας Παραδοσιακού Τραγουδιού και της χορευτικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Αετοί του Μοριά».

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του προγραμματισμού των δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου και των ομάδων Πολιτισμού για το α’ τρίμηνο του 2024.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού να τραγουδά και τη χορευτική ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» να αποδίδει χορούς Πελοποννήσου, παρασύροντας στο γαϊτανάκι του κεφιού και πολλούς από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Ο τυχερός του φλουριού της βασιλόπιτας για το 2024 ήταν ο χοροδιδάσκαλος των «Αετών του Μοριά», Θάνος Νικολακόπουλος.

Τον όλο συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ειρήνη Χειμώνα και η χοροδιδάσκαλος των «Αετών του Μοριά», Κωνσταντίνα Ζάγκλα.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκαν καφές και χειροποίητα εδέσματα στους παρευρισκόμενους από το τμήμα «Εφορίας Κυριών» του Συλλόγου.


Φωτογραφίες Φαύστα Φραντζή