Περίπου τα δύο τρίτα των Καναδών που ερωτήθηκαν αυτό το μήνα στο πλαίσιο έρευνας είπαν πως η αμερικανική δημοκρατία δεν θα μπορέσει να επιβιώσει από άλλα τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και περίπου οι μισοί είπαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται καθ' οδόν για να γίνουν ένα αυταρχικό κράτος, έδειξε η έρευνα αυτή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα φέρουν αντιμέτωπους τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με τον Τραμπ, ο οποίος είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενώ οι προκριματικές εκλογές αρχίζουν σήμερα από την Αϊόβα.

Το 64% αυτών που απάντησαν στη δημοσκόπηση του Angus Reid Institute, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.510 Καναδών, είπαν ότι συμφωνούν με τη δήλωση: «Η δημοκρατία των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιβιώσει από άλλα τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ». Το 28% διαφώνησε.

Τριπλάσιοι Καναδοί λένε πως μια νίκη του Μπάιντεν θα ήταν καλύτερη για την οικονομία του Καναδά (53%) απ' ό,τι μια νίκη του Τραμπ (18%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την οποία είδε αποκλειστικά το Ρόιτερς. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 49% των ερωτηθέντων λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται καθ' οδόν για να γίνουν ένα αυταρχικό κράτος και 71% των Καναδών θεωρούν πως η ιδέα ότι το κράτος του νόμου ισχύει εξίσου για όλους εξασθενεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προκελογική εκστρατεία του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει τη δημοσκόπηση.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος ανησυχεί πολύ για την προοπτική να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Σάτσι Κουρλ, πρόεδρος του Angus Reid Institute.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ