Πάνω από 80.000 ή και 90.000 ακίνητα-φαντάσματα που έχουν δηλωθεί μεν στο Κτηματολόγιο από τους κατόχους τους (για να μη τα χάσουν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» από το δημόσιο) αλλά όχι στο Ε9 (για να μη πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια, φόρους ενοικίων κ.λπ.) φέρνει στο φως η διασύνδεση του Περιουσιολογίου της εφορίας με τα ηλεκτρονικά αρχεία του Κτηματολογίου.

Το έργο της διασύνδεσης έμενε για δεκαετίες «στα χαρτιά» καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί πρώτα το Κτηματολόγιο. Γίνεται πράξη πλέον όμως το 2024, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων -με οδηγίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας- ξεκινά διασταυρώσεις «νομό-νομό», στις περιοχές όπου θα ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση. Πρακτικά, μέσα στη φετινή χρονιά αναμένεται «κλείσει» η διαδικασία της κτηματογράφησης σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μόνες εξαιρέσεις την Κέρκυρα και την Θεσπρωτία.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή! Στη συνέχεια –από το 2025– έρχονται… τετραπλές διασταυρώσεις με: Κτηματολόγιο, Εφορία (ΕΝΦΙΑ/δηλώσεις εισοδήματος/My Property-μισθωτήρια), Δήμους με δηλώσεις ΤΑΠ και Υπουργείο Περιβάλλοντος για στοιχεία από τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων μιας 20ετίας.