Η Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄της Δανίας ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της για την Πρωτοχρονιά ότι θα αποποιηθεί τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια.

Ο Πρίγκιπας Φρέντερικ της Δανίας αναμένεται να ανέβει στο θρόνο της Δανίας στις 24 Ιανουαρίου ως Φρειδερίκος Ι’ μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση από το αξίωμα της μητέρας του, Βασίλισσας Μαργαρίτας Β'.

Ο διάδοχος του θρόνου γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1968 στην Κοπεγχάγη και πήρε το όνομα του παππού του Βασιλιά Φρειδερίκου Θ’. Η μητρική του γλώσσα είναι η δανέζικη, ωστόσο γνωρίζει αρκετά καλά γαλλικά, η οποία είναι η μητρική γλώσσα του πατέρα του. Γνωρίζει επίσης αγγλικά και γερμανικά.

«Πρίγκιπας των πάρτυ» και «Πιγκουίνος»

Ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ ήταν γνωστός στη Δανία ως πρίγκιπας του πάρτυ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά οι αντιλήψεις άρχισαν να αλλάζουν μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους το 1995 με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες.

Μάλιστα, έγινε ο πρώτος Δανός βασιλικός που ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του πέρασε χρόνο στο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εγγράφηκε με το ψευδώνυμο Frederik Henriksen. Αργότερα υπηρέτησε στο ναυτικό της Δανίας, όπου του δόθηκε το παρατσούκλι «Pingo» - το οποίο σύμφωνα με τη DailyMail το κέρδισε όταν η στολή του γέμισε με νερό κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος κατάδυσης και έπρεπε να βαδίζει σαν πιγκουίνος.

Οικογένεια

Σύζυγός του είναι η Μαίρη Ελισάβετ Ντόναλντσον, μια Αυστραλέζα σύμβουλος επιχειρήσεων, με την οποία είχε γνωρίστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, στον Καθεδρικό Ναό της Κοπεγχάγης. Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 14 Μαΐου 2004 και μαζί έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τον Πρίγκιπα Χριστιανό της Δανίας (2005), την Πριγκίπισσα Ισαβέλλα της Δανίας (2007), τον Πρίγκιπα Βικέντιο της Δανίας (2011) και την Πριγκίπισσα Ιωσηφίνα της Δανίας (2011).

Ενδιαφέροντα

Τον διάδοχο φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τα επισημονικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα έχει κλίση και στα αθλήματα, ενώ είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Άξιο αναφοράς είναι ότι έχει τρέξει σε μαραθωνίους στην Κοπενχάγη, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.