Στέρεψαν από λάδι τα ελαιοτριβεία της Αχαΐας εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της παραγωγής που εντέλει φαίνεται ότι αγγίζει σε σύγκριση με πέρυσι, ακόμα και το 80%.

Ήδη πολλά από τα ελαιοτριβεία της περιοχής δεν έχουν άλλες ελιές για να τις κάνουν λάδι και η δουλειά τους έχει σταματήσει για αυτή την χρονιά, εκεί που πέρυσι μόλις ξεκινούσε την αντίστοιχη περίοδο.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ελάχιστων ελιών που υπάρχουν φέτος στα χωράφια της Αχαΐας είναι αρκετοί που δεν μπαίνουν καν στο κόπο να τις μαζέψουν, θεωρώντας ότι δεν αξίζει αυτή η διαδικασία.

Οι περισσότεροι ωστόσο που έχουν κάποια στρέμματα χωραφιών με ελιές και ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη γεωργία, κοιτάζουν να προμηθευτούν τουλάχιστον το λάδι της χρονιάς, βλέποντας και τις τιμές που παίζουν έξω.

Οι τιμές αυτές από τη στιγμή που το λάδι τελειώνει θα έχουν μια ακόμα μεγαλύτερη αυξητική τάση. Ήδη το φθηνότερα λάδι φτάνει στα 150 ευρώ ο ντενεκές (17 λίτρα περίπου), ενώ η μέση τιμή του είναι στα 170 με 180 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέσα στο νέο έτος θα φτάσει τα 200 ευρώ, δηλαδή το λίτρο θα ξεπεράσει τα 10 με 11 ευρώ, εκεί που σήμερα είναι στα 8 με 9 ευρώ. Ήδη η τιμή στην λιανική σε ορισμένα τυποποιημένα λάδια που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ φτάνει τα 14 το λίτρο.

Πάντως η έλλειψη του ελαιόλαδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει μέσα στους επόμενους μήνες και κυρίως στην καλοκαιρινή περίοδο, σε αναμείξεις με άλλα λάδια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.