Ο… χαμός γίνεται και φέτος με το δώρο των Χριστουγέννων, με τους εργοδότες να βρίσκουν τρόπους και δικαιολογίες ουσιαστικά να μην το βάζουν ή ακόμα και να το παίρνουν πίσω.

Η μη καταβολή του είναι ποινικά κολάσιμη, όμως, από την στιγμή που δεν υπάρχουν έλεγχοι ή οι αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι υποστελεχωμένες ο καθένας κάνει ότι θέλει. Άλλοι εργοδότες βάζουν το δώρο Χριστουγέννων, αλλά ξεχνάνε να βάλουν τον τρέχοντα μισθό του μήνα.

Άλλοι πάλι το βάζουν στην τράπεζα και στη συνέχεια το ζητάνε πίσω από τους εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που λένε στους υπαλλήλους τους ότι δεν έχουν κάνει καμία τέτοια συμφωνία στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, παίζοντας το… Αμερικάνοι.

Ήδη υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Θυμίζουμε ότι η προθεσμία της καταβολής του λήγει στις 21 του μήνα (έληξε δηλαδή), όμως υπάρχουν αρκετοί εργοδότες που το βάζουν μετά από τα Χριστούγεννα, τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, με τους υπαλλήλους να δείχνουν την απαραίτητη κατανόηση.

Πάντως, πέρα από το δώρο των Χριστουγέννων και τον χαμό που γίνεται, κάτι που αποτυπώνει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, το πρόβλημα είναι αρκετά μεγαλύτερο αφού σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι αργούν να πληρωθούν, έχοντας ένα φέσι από τους εργοδότες τους που φτάνει ακόμα και το τρίμηνο – τετράμηνο ή και παραπάνω.