Την έκδοση του Πατρινού επιχειρηματία, Νίκου Μπογονικολού, στις ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα (20/12) το μεσημέρι το τριμελές εφετείο του Παρισιού.

Το αμερικανικό αίτημα έγινε δεκτό στην πέμπτη κατά σειρά συνεδρίασή του εφετείου αναφορικά με την υπόθεση Μπογονικολού και την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει κατηγορίες μεταξύ άλλων για λαθρεμπόριο αλλά και ξέπλυμα χρήματος καθώς από την πολύμηνη μυστική έρευνα του FBI προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι μέσω των εταιρειών του έστελνε τεχνολογικό εξοπλισμό διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου του 2023 δυνάμει διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ, και έκτοτε κρατούνταν σε φυλακή του Παρισιού περιμένοντας να εκδικαστεί το αίτημα έκδοσής του.

Tο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει ότι ο 59χρονος Νίκος Μπογονικολός, πρόεδρος του ομίλου «Άρατος», εταιρείας τεχνολογικών που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, κατηγορείται ότι σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά την ενασχόλησή του ως ανάδοχος έργων του ΝΑΤΟ και συμμάχων χωρών βοηθούσε στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων νέας γενιάς».

Ο επιχειρηματίας είχε πλούσια δημόσια δραστηριότητα με ομιλίες σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα για θέματα τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων. Σημειώνεται ότι o εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας άρχισε να συνεργάζεται με ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες από το 2017 και περιγράφεται ως ένας άνθρωπος με πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία την οποία μετέφερε λαθραία σε εταιρείες που συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

zougla.gr