Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει παράδοση στην μουσική και έχει αναδείξει σπουδαίες φωνές, μία εκ των οποίων είναι η φωνή της Σοφίας Μανουσάκη. Η συγκεκριμένη ερμηνεύτρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους θα θελήσει κανείς να μιλήσει για την Σοφία Μανουσάκη, αλλά και για να την θαυμάσει. Από πολύ μικρή ηλικία είχε εκφράσει την αδυναμία της για την μουσική και παρόλες τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η οικογένειά της, όπως και πολλές άλλες οικογένειες στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατάφερε μέσα από την αγάπη της για το τραγούδι να τις ξεπεράσει και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Οι γονείς της την στήριξαν πολύ στις επιλογές της και έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να εξελίξει τις δεξιότητές της στο πιάνο και το τραγούδι. Το περιβάλλον, στο οποίο μεγάλωσε συνέβαλε στην ενασχόλησή της με την τέχνη. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι, μέσα από το οποίο ακούγονταν διάφορα είδη μουσικής και, το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να ανακαλύψει το ταλέντο της στο τραγούδι. Κάποια στιγμή στην εφηβεία της, ανακοίνωσε στους γονείς της ότι θέλει να εγγραφεί σε ένα ωδείο. Η οικογένειά της, όχι μόνο δεν εναντιώθηκε στην επιθυμία και το όνειρο του έφηβου κοριτσιού, αλλά έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να το βοηθήσει. Έτσι, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι, που όπως φαίνεται θα αργήσει πολύ να τελειώσει.       


https://scdn.star.gr/images/articles/695x396/201912/5de62ba8a8539.jpg

Η Σοφία Μανουσάκη έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη συνεργασία της με τον Στέφανο Κορκολή. Η συνάντηση αυτών των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών ήταν τυχαία, καθώς η Σοφία Μανουσάκη πήγε να παρακολουθήσει μία συναυλία που θα διεξαγόταν στα Χανιά για φιλανθρωπικό σκοπό και στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχε ο Στέφανος Κορκολής. Ένας δημοσιογράφος που θαύμαζε τη φωνή της συγκεκριμένης καλλιτέχνιδας τού είχε προτείνει να την ακούσει. Έτσι λοιπόν, όταν ο Κορκολής άκουσε την Μανουσάκη να ερμηνεύει είχε πει στους γονείς της ότι έχει πολύ καλή φωνή και την κάλεσε για να κάνουν ηχογράφηση στην Αθήνα. Αυτή είναι η αρχή μίας συνεργασίας που κρατάει χρόνια. Ύστερα, ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες, όπως είναι αυτή με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μίμη Πλέσσα. Όσον αφορά τον Μίκη Θεοδωράκη, οφείλεται να επισημανθεί ότι είχε μείνει έκπληκτος όταν την άκουσε για πρώτη φορά να ερμηνεύει, καθώς την χαρακτήρισε ως «αποκάλυψη μεγατόνων». Το γεγονός αυτό ώθησε τον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη να συνεργαστεί μαζί της, δημιουργώντας έναν δίσκο με επανεκτελέσεις της μουσικής του μεγάλου αυτού συνθέτη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να εστιάσουμε σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός που λίγοι γνωρίζουν για την σπουδαία αυτή καλλιτέχνιδα. Στα πρώτα της βήματα η Σοφία Μανουσάκη είχε ταξιδέψει με τον μόνιμο πλέον συνεργάτη της, Στέφανο Κορκολή, στην Πολωνία. Το ταξίδι αυτό έγινε στα πλαίσια μίας συναυλίας που έπρεπε να πραγματοποιήσει ο γνωστός συνθέτης, ο οποίος εξέπληξε τα πλήθη, όχι μόνο με την μουσική του, αλλά έκανε κάτι που κανείς δεν περίμενε. Ανέβασε πάνω στη σκηνή την Σοφία Μανουσάκη, την οποία ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τη φωνή της, αλλά και για το ήθος της, και ο κόσμος εντυπωσιάστηκε. Μετά την εκπληκτική της ερμηνεία, συνέβη κάτι αναπάντεχο, η Σοφία δέχεται μία πρόταση από ένα πανεπιστήμιο της Πολωνίας. Πιο συγκεκριμένα, της πρότειναν να κάνει σπουδές στην όπερα, προσφέροντάς της υποτροφία. Ωστόσο, εκείνη για προσωπικούς λόγους αρνήθηκε. Βέβαια το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας χαροποιεί, διότι έχουμε τη δυνατότητα να την ακολουθούμε στις συναυλίες της. 

Όποιος επιθυμεί μπορεί να απολαύσει την ευκίνητη και μαγευτική φωνή της την Παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς θα πραγματοποιηθεί μία ξεχωριστή συναυλία στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», όπου θα ερμηνεύσει τραγούδια σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σύνθεση του Στέφανου Κορκολή, όπως είναι το «Δυο Σκιές» και το «Τι Είναι Ν΄ Αγαπάς;». Μαζί της στη σκηνή θα βρίσκονται και οι υπέροχοι μουσικοί: ο Βασίλης Δεφίγγος, ο Βίκτωρ Κουλουμπής, ο Αχιλλέας Διαμαντής, ο Σάββας Ρακιντζάκης και ο Νίκος Γεωργάκης.

Ενδεικτική Πηγή 

https://www.in.gr/2023/04/25/go-fun/pink/sofia-manousaki-palepsame-tin-oikogeneia-mou-kai-gia-ena-piato-fagito/