Εξαρθρώθηκε, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες το βράδυ, σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που υλοποιήθηκε και οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, δυο αλλοδαποί άνδρες, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διευκόλυνσης μεταφοράς παράνομων αλλοδαπών στη Χώρα καιτης πλαστογραφίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας,εντόπισαν σε αγροτική οικία, σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, τους δύο διακινητές και 17 αλλοδαπούς, από τους οποίους οι 15 στερούνταν νομίμων εγγράφων για την παραμονή τους στη Χώρα μας και θα ακολουθηθεί σε βάρος τους η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.

Στο πλαίσιο των ερευνών των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, διακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες ενεργώντας από κοινού με συνεργούς τους, οπου αναζητούνται, συγκρότησαν εγκληματική ομάδα, με σκοπό την διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στη Χώρα, την παροχή προσωρινού καταλύματος και τη χορήγηση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων σε αλλοδαπούς, που στερούνται νόμιμων εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι προέβαιναν στην προώθηση των αλλοδαπών σε Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι συνολικού αντιτίμου (6.500 ευρώ) ανά διακινούμενο άτομο, το οποίο διαχωριζόταν σε δυο επιμέρους ποσά.Οι κατηγορούμενοι απαιτούσαν για την είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα και τη μεταφορά τους στο εσωτερικό, το χρηματικό ποσό των (2.500) ευρώ, ενώ για τη στέγαση, τη σίτιση, την μεταφορά τους στο αεροδρόμιο, τη χορήγηση εισιτηρίων και κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων,απαιτούσαν (4.000) ευρώ ανά άτομο.

Ως προς την μεθοδολογία των μελών της εγκληματικής,δρώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και έχοντας διαρκή δράση,μεριμνούσαν για την εξεύρεση οδηγών και οχημάτων για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Χώρα, την διαμονή τους σε καταλύματα και τη πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων, που θα επέτρεπαν στους διακινούμενους αλλοδαπούς να μεταβούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, τα διακινούμενα άτομα με την άφιξή τους στην Χώρα μας παραλαμβάνονταν από οδηγούς της εγκληματικής οργάνωσης και οδηγούνταν στην Αθήνα, ενώ στην συνέχεια τους μετέφεραν με οχήματα σε προσωρινά καταλύματα στην Αττική και στην Αχαΐα, μέχρι την οριστική τους μετάβαση σε ευρωπαϊκές χώρες.   

Οι κατηγορούμενοι αφαιρούσαν από τους αλλοδαπούς τα  διαβατήρια που κατείχαν και στη συνέχεια προέβαιναν στην έκδοση πλαστών αδειών παραμονής και διαμονής Ευρωπαϊκών χωρών ή γνήσιων, που ανήκαν σε άλλα πρόσωπα, ενώ στην περίπτωση που τα διακινούμενα άτομα δεν διέθεταν διαβατήριο, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τους χορηγούσαν διαβατήρια άλλων ατόμων και εθνικοτήτων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην αγροτική οικία που εντοπίστηκαν οι συλληφθέντες οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας βρήκαν και κατέσχεσαν  τα εξής :

 • (637) Διαβατήρια διαφόρων Αρχών,
 • (431) Άδειες Παραμονής χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 • (7) Δελτία Ταυτότητας Ελληνικών Αρχών,
 • (4) Δελτία Ταυτότητας Γαλλικών Αρχών
 • (120)προσωρινές άδειες Διαμονής
 • (1) σφραγίδα αρχών Ινδίας
 • (15.270) ευρώ
 • (1.580) δηνάρια
 • (4) αυτοκίνητα
 • (8) τετράδια με ιδιόχειρες σημειώσεις με αναγραφόμενα στοιχεία ατόμων και αντίστοιχα χρηματικά ποσά και
 • Πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.