Μέρες γιορτών έρχονται και τα παλιότερα χρόνια λίγο χαρτάκι και λίγο παραπάνω κρασάκι, ήταν αυτονόητα αφού έδιναν και έναν ξεχωριστό τόνο στην εορταστική περίοδο.

Όμως πλέον αυτό το ξεχωριστό του όλου πράγματος των γιορτών δεν υπάρχει αφού τόσο ο τζόγος, όσο και η παραπάνω κατανάλωση αλκοόλ, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της περιόδου, αλλά της καθημερινότητας μας.

Αυτό αναφέρουν τουλάχιστον τα στοιχεία των θεραπευτικών δομών και των μονάδων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των εθιστικών ουσιών, παράνομων και νόμιμων. Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο η αύξηση των νόμιμων εθισμών είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια το θέμα των εξαρτήσεων.

Στην Πάτρα οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια χτυπώντας την πόρτα του ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο, έχοντας εθιστεί στον τζόγο και στο αλκοόλ, παρουσιάζουν από μήνα σε μήνα μια συνεχόμενη αυξητική τάση.

Ειδικότερα στον τζόγο που πλέον δεν μεταφράζεται σε ρουλέτα, σε τσόχα, ή σε φρουτάκια, αλλά κυρίως σε νόμιμα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, στο Πάμε Στοίχημα, στο Τζόκερ και σε όλα τα υπόλοιπα.

Αυξητική είναι όμως η τάση και στο αλκοόλ, με πολλές από τις περιπτώσεις ανθρώπων που ζητούν βοήθεια να έχουν ανάγκη και ψυχιατρικής παρακολούθησης, έχοντας φτάσει σε ένα στάδιο που ο οργανισμός τους δεν αντέχει άλλο, ούτε σωματικά, ούτε ψυχολογικά.

Στον εθισμό του τζόγου αυτό που κυριαρχεί στον εξαρτημένο είναι το ψέμα στους γύρω του. Στο αλκοόλ οι πότες διακρίνονται σε αυτούς που πλέον έχουν απομονωθεί κοινωνικά και ζουν μόνοι τους, έχοντας εγκαταλειφθεί από τους πάντες και στους κοινωνικούς πότες που πίνουν έξω και οι οποίοι σύμφωνα με αρκετούς θεραπευτές έχουν ταυτόχρονα εθισμό και στην κοκαΐνη.