Στην τελευταία, έκτακτη συνεδρίαση του, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ μετά από πρόταση των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής Πάτρας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έλαβε, κατά πλειοψηφία, την παρακάτω απόφαση, σχετικά με τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ που προχωρά η Κυβέρνηση:

«Με γρήγορους ρυθμούς οι κυβερνήσεις υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και την εκχώρηση του στους ιδιώτες. Στην κατεύθυνση αυτή, η μία κυβέρνηση δίνει τη σκυτάλη στην άλλη και έτσι σήμερα η ΝΔ προχωράει στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023) και θέλει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ. Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο νομού κλπ, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο στο οποίο οι διάφοροι εργολάβοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές, θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα, σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων. 

Σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξιώνουν τις ΔΕΥΑ αφού δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα στους σιδηρόδρομους με τα τραγικά αποτελέσματα, στην ενέργεια όπου πληρώνουμε το ρεύμα «χρυσάφι» και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις και στο νερό, που αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό. Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί  και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ,  όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνάνε στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί. 

Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για την στήριξη των ΔΕΥΑ λόγω της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, που τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Η ΔΕΥΑ Πάτρας εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος, λόγω της παραπέρα απελευθέρωσης της ενέργειας, του χρηματιστηρίου της ενέργειας και σε αυτά τα πλαίσια της ρήτρας αναπροσαρμογής, για το διάστημα από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα πληρώνει για ρεύμα συνολικά 9 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω!

Εν’ τω μεταξύ, από το 2024 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ που θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ στην ύδρευση και την αποχέτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιασμών θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης τα οποία η λαϊκή οικογένεια θα κληθεί να πληρώνει. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ στα οποία η Ρ.Α.Ε έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος τους είναι οι πολλοί να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώνει η κερδοφορία των λίγων.

Από το 2014 που ανέλαβε αυτή η δημοτική αρχή, που παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, έχει προχωρήσει σε μειώσεις στην τιμή του νερού και σε υπηρεσίες από 35 – 50 % και τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ εξακολουθούν να είναι φθηνότερα σε σχέση με τις άλλες ΔΕΥΑ. Επίσης, έχουν διευρυνθεί οι κατηγορίες αυτών που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο  με τα ωφελούμενα νοικοκυριά του κοινωνικού τιμολογίου (άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ)να ξεπερνούν τις 7.000 με προβλεπόμενη ωφέλεια πάνω από 1.600.000 ευρώ.

Αυτή η δημοτική αρχή συνεχίζει, παρά το σημερινό σφιχτό νομικό πλαίσιο που βάζει πολύ μεγάλα εμπόδια, να εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να παρέχει περισσότερες ελαφρύνσεις, με ενίσχυση της πολιτικής του διακανονισμού και διευκόλυνση με όλα τα μέσα των λαϊκών οικογενειών. Την ίδια ώρα που έχει τέτοια τιμολογιακή πολιτική προχωρά σε μεγάλα αλλά και μικρότερα έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. 

Οι δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης, μαζί και οι δημοτικές παρατάξεις των κ. Σβόλη , Αϊβαλή, Ψωμά αλλά και ο λαλίστατος κατά τα άλλα περιφερειάρχης της ΝΔ κ. Φαρμάκης, που όλοι μαζί συνεργάστηκαν στις πρόσφατες εκλογές με κοινό στόχο να φύγει αυτή η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, δε βγάζουν άχνα για τις εξελίξεις αυτές ακριβώς γιατί τις στηρίζουν, γιατί είναι η πολιτική των Κομμάτων τους. Η πολιτική τους είναι «Γη και ύδωρ» στα μεγάλα συμφέροντα. 

Για άλλη μια φορά οι ανάγκες των πολλών για νερό ποιοτικό, σε επάρκεια και σε χαμηλή τιμή θυσιάζονται μπροστά στους διάφορους ομίλους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Οι σχεδιασμοί αυτοί που θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων των ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να περάσουν. Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και για να διεκδικήσουμε: 

  • Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές
  • Την διαχείριση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου από Εθνικό Οργανισμό Υδάτων ώστε το νερό να παρέχεται δωρεάν στη ΔΕΥΑΠ και κατ’ επέκταση στον Πατραϊκό λαό
  • Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται, όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για το λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό
  • Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης - αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας
  • Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος».

Με βάση και τα παραπάνω, το ΔΣ αποφάσισε, επιπλέον, να πραγματοποιηθούν άμεσα περιοδείες ενημέρωσης των δημοτών σε όλο το εύρος του Δήμου και συλλαλητήριο, μετά την περίοδο των γιορτών.