Στα "κεραμίδια" ετοιμάζονται να ανέβουν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ανάμεσα τους στην Πάτρα και στην Δυτική Ελλάδα. 

Η νόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εννοείται ότι θα υιοθετήσει και το ελληνικό κράτος πρόκειται να επιβάλει την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα ακίνητα, στα διαμερίσματα και στις μονοκατοικίες που κτίστηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '40 έως του '90. 

Με λίγα λόγια θα επιβάλει τις εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης στο μεγαλύτερο αριθμό των ακινήτων από την στιγμή που η τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ήταν οικοδομικά ανενεργή. Η προθεσμία που δίνεται για τις εργασίες αυτές σε έναν ιδιοκτήτη είναι έως το 2030. 

Διαφορετικά το ακίνητο του μένει εκτός αγοράς, δηλαδή, δεν θα έχει την δυνατότητα να το ενοικιάσει, ούτε να το πουλήσει. Η νόρμα αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στην κατεύθυνση που κινείται τα τελευταία χρόνια για το θέμα της κλιματικής κρίσης και το στεγαστικό. 

Όμως τα χρήματα που χρειάζεται ένας ιδιοκτήτης για να προχωρήσει σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο ακίνητο του, δεν είναι διαθέσιμα και ξεκινούν από το ποσό των 12.0000 με 15.000 ευρώ, φτάνοντας σε ακόμα μεγαλύτερα, ειδικότερα με τις συνεχείς αυξήσεις που έχουν τα οικοδομικά υλικά. 

Πάνω από 175.000 ακίνητα

Οι αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες έρχονται για το υποχρεωτικό του μέτρου και όχι γιατί δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σε πολλά κτίρια η αναγκαιότητα της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της περιοχής. 

Όμως την ίδια στιγμή που τους επιβάλλεται να προχωρήσουν σε ένα τόσο μεγάλο κόστος για να κρατήσουν το ακίνητο τους εντός αγοράς, το κράτος δεν έχει αποφασίσει κάτι που να τους δίνει τα ανάλογα κίνητρα. 

Πρόκειται έτσι για ένα ακόμα χαράτσι στους ιδιοκτήτες που αν μείνει έως έχει, το μόνο που θα προσφέρει είναι την απώλεια δεκάδων κατοικιών, ενισχύοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα στεγαστική κρίση.

Σημειώνουμε ότι στη Δυτική Ελλάδα τα ακίνητα που φτιάχτηκαν κατά τη διάρκεια της 40ετίας του '50 και του '90, ξεπερνούν τα 175.000.