Το πράσινο είναι αυτό που φαίνεται ότι θα επιλέξουν οι περισσότεροι από τους καταναλωτές, σε ότι αφορά τουλάχιστον τα νοικοκυριά, καθώς από την πρώτη του έτους μπαίνουν στις ζωές μας τα χρωματιστά τιμολόγια που ισχύουν για όλους τους παρόχους ρεύματος, σε όποια εταιρεία και αν ανήκουμε. 

Ήδη τόσο η ΔΕΗ όσο και οι υπόλοιποι πάροχοι ρεύματος προτείνουν από τα τέσσερα τιμολόγια που έχουν στην επιλογή τους οι καταναλωτές, το μπλε, το πράσινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί.

Όμως, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το όλο θέμα, ούτε με το πράσινο τιμολόγιο θα σταματήσει ο νέος πονοκέφαλος που φαίνεται να έρχεται για τους καταναλωτές. 

Το πράσινο δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή κάθε 1η του μήνα να ελέγχει τις τιμές της κιλοβατώρας που προσφέρει ο κάθε πάροχος και αναλόγως να κάνει την επιλογή του.

Κάτι που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε τους ενεργειακούς τουρίστες, αυτούς δηλαδή που θα αλλάζουν σαν το γαϊτανάκι τις εταιρείες, ανάλογα με τι τους συμφέρει, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις προηγούμενες οφειλές τους. 

Το τι συμφέρει όμως δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί, απαιτεί γνώσεις πάνω στο όλο θέμα και τον ανάλογο χρόνο. Το μπλε τιμολόγιο προσφέρει από την άλλη μεριά μια σταθερή τιμή που όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι πιο υψηλή από τα σημερινά δεδομένα. 

Το κίτρινο και το πορτοκαλί

Το κίτρινο τιμολόγιο είναι επί της ουσίας κυμαινόμενο και έχει να κάνει με την χονδρική τιμή της κιλοβατώρας, τιμή που θα δίνεται στον καταναλωτή στο τέλος του μήνα και όχι στις αρχές.

Οπότε εμπεριέχει μια μορφή ρίσκου. Όσο για το πορτοκαλί τιμολόγιο είναι για όσους έχουν βάλει έξυπνους μετρητές και καταμετρά την τιμή της κιλοβατώρας ανά ημέρα ή και ανά ώρα. 

Με τα χρωματιστά τιμολόγια έτσι ο κάθε καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει παρόχους κάθε μήνα ή ακόμα και ανά μέρα (αν και τα πορτοκαλί τιμολόγια αφορούν για την ώρα τουλάχιστον κυρίως τις εταιρείες που έχουν βάλει έξυπνα ρολόγια), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. 

Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα δημιουργηθεί αρχικά ένα σχετικό μπάχαλο που δύσκολα θα αποδειχθεί προς όφελος της τσέπης του καταναλωτή.