Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε προ των πυλών κατάθεσης και ψήφισης ενός φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο εισάγει την χρήση τεκμαρτών φορολογικών τεκμηρίων για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους  αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τον κλάδο των Οδοντιάτρων, κατ’ουσίαν επαναφέρει αναχρονιστικά μέτρα, που είχαν  χρησιμοποιηθεί χωρίς επιτυχία στο παρελθόν, δήθεν  για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πρόθεση είναι η γρήγορη εύρεση  κονδυλίων για να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά και η ικανοποίηση της Κομισιόν που ζητούσε επίμονα και προ εκλογών του Μαΐου αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αχαΐας είναι ηχηρά απορριπτικός προς το παρόν νομοσχέδιο. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπορευτούν με τους υπόλοιπους πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους και να συντονιστούν  στις επερχόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Παρόλο που η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ως στόχο, μας βρίσκει όλους σύμφωνους, το μέσο επίτευξης  δεν μπορεί να είναι η διαιώνιση ενός ασαφούς και θολού πλαισίου που την επιτρέπει, αλλά η θεμελίωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα εντοπίζει τους παραβάτες και θα εξασφαλίζει την αντιστοίχιση της φορολογίας με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του κάθε επαγγελματία.

Με κεντρικό πυρήνα τη σύνδεση των συμφερόντων του κλάδου μας με αυτά της κοινωνίας, προτείνουμε μία σειρά μέτρων που πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του επαγγέλματός μας και στη φορολογική δικαιοσύνη όπως:

- Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλους στα 10.000€.

- Συμμετοχή του κράτους στις ιδιωτικές δαπάνες για οδοντιατρική περίθαλψη  μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερος έλεγχος του κύκλου εργασιών ενός οδοντιατρείου και υποβοηθείται  η  εντόπιση της φοροδιαφυγής.

-Πλήρη απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα των πάσης φύσεως ιατρικών και οδοντιατρικών  δαπανών. Το μέτρο αυτό ευνοεί ουσιαστικά τον πολίτη που απολαύει επιπλέον φοροαπαλλαγών, αλλά και εξυπηρετεί τους ελεγκτικούς φορολογικούς μηχανισμούς αφού δίδεται κίνητρο στο να εκδίδονται περισσότερες αποδείξεις. 

- Υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) όλων των προϊόντων και υλικών που προμηθεύεται ο οδοντίατρος και αφορούν την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στο ιατρείο του.

- Κατάργηση της υποχρεωτικότητας για τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.

- Αντί της χρήσης του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος προτείνεται η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για την εξακρίβωση των πραγματικών εισοδημάτων και της φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως λ.χ οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, το mydata, η σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, η χρήση POS, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, η αντιστοίχηση των καταθέσεων με τα δηλωμένα εισοδήματα κτλ, που επαίρεται πως έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση,  μπορούν - αν υπάρχει βούληση - να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή,  χωρίς την εύκολη και άδικη οριζόντια λύση του χαρατσιού.