Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να στείλει η Εφορία “ραβασάκια” για έλεγχο σε περίπου 20.000 φορολογούμενους που εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ να έχουν δηλώσει εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά είχαν καταναλωτικές δαπάνες από 30.000 έως και 200.000 ευρώ την ίδια χρονιά. Διευκρινίζεται δε πως η ΑΑΔΕ αρχικά θα «τρέξει» τις τελευταίες ελεγκτικές επαληθεύσεις αναφορικά με τα στοιχεία δανείων, καταθέσεων και λοιπών τραπεζικών προϊόντων των παραπάνω.

Εν συνεχεία η η Αρχή θα καλέσει όσους εξακολουθούν να εμφανίζουν αδικαιολόγητες διαφορές δηλωθέντων εισοδημάτων και καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με την Εφορία. Και εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα γίνει τακτικός έλεγχος.
Η διασταύρωση στοιχείων

Η διασταύρωση στοιχείων σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα για 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ έγινε από την ΑΑΔΕ από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Αναλυτικά διασταυρώθηκαν στοιχεία :

Πληρωμών μέσω καρτών
Τόκων καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους
Τόκων και δόσεων δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες
Δαπανών λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ
Δαπανών για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής
Δαπανών για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
Εξόδων νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία
Δαπανών για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται δε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την τελική διασταύρωση με τα στοιχεία των τραπεζών, μετά θα διαμορφωθεί η οριστική λίστα με τα ονόματα των φορολογούμενων που θα κληθούν προς άμεσο έλεγχο υποθέσεων.