Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν σήμερα να ανοίξει για τους δημοσιογράφους το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο σύνολο του παλαιστινιακού θύλακα.

Η συνοριακή αυτή διάβαση μεταξύ της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και της Αιγύπτου, ελέγχεται από τους Παλαιστίνιους και τους Αιγύπτιους.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των RSF, "το Ισραήλ επιβλέπει όλες τις δραστηριότητες στα νότια σύνορα και βομβάρδισε τέσσερις φορές αυτήν την μεθοριακή πύλη στην αρχή του πολέμου".

Στην ανακοίνωση αυτή, η μκο ζητεί από τις ισραηλινές και τις αιγυπτιακές αρχές να "ανοίξουν τις πύλες" του μεθοριακού σταθμού "προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορούν επιτέλους να πηγαίνουν και να έρχονται από τις δύο πλευρές των συνόρων".

"Οι δημοσιογράφοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον βορρά (της Λωρίδας της Γάζας) καλούνται πλέον από το Ισραήλ να συγκεντρωθούν στα σύνορα με την Αίγυπτο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να τα διασχίσουν. Αντιστρόφως, οι διεθνείς δημοσιογράφοι εμποδίζονται να εισέλθουν", υπογραμμίζει η μκο.

"Σε δύο μήνες πολέμου, κανένας δημοσιογράφος δεν έλαβε άδεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας από τη Ράφα, κάτι το οποίο συνιστά ξεκάθαρα επίθεση στην δυνατότητα των μέσων ενημέρωσης να καλύψουν την σύγκρουση", τονίζει.

Επίσης υπενθυμίζει ότι "58 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, 14 από τους οποίους στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, από ισραηλινά πλήγματα".

Σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, το Ισραήλ ορκίστηκε να "εξαλείψει" τη Χαμάς και ο στρατός του πραγματοποιεί καταστροφικούς βομβαρδισμούς στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, παράλληλα με εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση, η οποία άρχισε στις 27 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 16.248 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε ποσοστό πάνω από 70% γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, στους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.