Το μυστικό για ένα υγιές έντερο: Προσθέστε αυτά τα 4 βήματα στη βραδινή σας ρουτίνα γιατί… η καλύτερη πέψη ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ, όπως αναφέρει το vita.

1. Κάντε διατάσεις

Η άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να μετακινηθεί στο παχύ έντερο, παρέχοντάς σας ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και, παράλληλα, μπορεί να αυξήσει τόσο τον αριθμό των μικροβίων όσο και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου.

Οι ήπιες δραστηριότητες, όπως οι διατάσεις, μπορούν να σας ανακουφίσουν από την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά καλό είναι να ξεκινήσετε με ένα ήπιο περπάτημα 15 έως 30 λεπτών για να δείτε πώς επηρεάζεται το στομάχι σας.

Επιπλέον, ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology‌ δείχνει ότι η γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα του ΣΕΕ (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου), συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος.
2. Χαλαρώστε

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει τον γαστρεντερικό πόνο και άλλα συμπτώματα ή το αντίστροφο.

Επιπρόσθετα, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, αφήνοντάς μας ευάλωτους σε άλλα προβλήματα υγείας.

Όλοι ζούμε με καθημερινό άγχος, αλλά η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε σωστά το στρες και να το διαχειριζόμαστε με υγιή τρόπο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου μας, καθώς και για τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Ο πόνος, το φούσκωμα και άλλες ενοχλήσεις μπορεί να είναι όλα αποτέλεσμα του στρες, οπότε η ενσωμάτωση τεχνικών χαλάρωσης και αποφόρτισης στη βραδινή σας ρουτίνα μπορεί να λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας για το έντερό σας.
3. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Τα συστήματα του οργανισμού λειτουργούν σε συνδυασμό και σε αρμονία για να υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Όταν στερήστε ποιοτικού ύπνου επηρεάζεται, μεταξύ άλλων και το μικροβίωμα του εντέρου.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του τρόπου που λειτουργεί το έντερο και της πέψης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα και μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στα τρόφιμα.
4. Κοιμηθείτε στο αριστερό πλευρό

Αφήστε τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά για εσάς όσο κοιμάστε – το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γυρίσετε από το αριστερό πλευρό.

Όταν κοιμάστε έτσι διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης και τη μεταφορά της τροφής από το λεπτό στο παχύ έντερο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να επισκεφτείτε την τουαλέτα όταν ξυπνήσετε.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine‌, τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή τη στρατηγική καθώς ασκεί λιγότερη πίεση στα όργανα, μειώνει την ποσότητα οξέος που έρχεται από το στομάχι στον οισοφάγο και βοηθά με τα συμπτώματα της καούρας.