Λίγες ημέρες πριν ρίξει αυλαία το 2023, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη λέξη της χρονιάς, αυτή που παίρνει τη σκυτάλη από το goblin mode.

Η δημοφιλέστερη, λοιπόν, λέξη για τη χρονιά που μας αφήνει είναι το «rizz». Η λέξη μπορεί να μην σας λέει τίποτα αν δεν ανήκετε στην Gen Z, καθώς πρόκειται για μια έκφραση της διαδικτυακής αργκό της γενιάς αυτής που σημαίνει «ρομαντική γοητεία».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης περιγράφει την γοητεία ή η ελκυστικότητα και η ικανότητα να προσελκύεις έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο.

Ο όρος θεωρείται ότι είναι μια συντομευμένη μορφή της λέξης «charisma».
Rizz: Γιατί αποτελεί μια λέξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Το «rizz» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, σε φράσεις όπως «to rizz up», που σημαίνει «προσελκύω, αποπλανώ, ή φλερτάρω». Τέτοιες επεκτάσεις σε άλλα μέρη του λόγου μπορούν να υποδηλώνουν ότι μια λέξη γίνεται όλο και πιο σημαντική στη γλώσσα.

Οι γλωσσολόγοι μας επέλεξαν το rizz ως ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για το πώς η γλώσσα μπορεί να διαμορφωθεί και να μοιραστεί μέσα σε κοινότητες, προτού υιοθετηθεί ευρύτερα στην κοινωνία.

«Δεδομένου ότι πέρυσι το "goblin mode" είχε απήχηση σε τόσους πολλούς από εμάς μετά την πανδημία, είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε μια αντίθετη λέξη όπως το rizz να έρχεται στο προσκήνιο, μιλώντας ίσως για την επικρατούσα διάθεση του 2023, όπου περισσότεροι από εμάς ανοίγονται μετά από μερικά δύσκολα χρόνια και ανακτούν αυτοπεποίθηση», σχολίασε ο Κάσπερ Γκράθγουολ, πρόεδρος της Oxford Language.
Τι σχέση έχει ο Τομ Χόλαντ με τη λέξη της χρονιάς

Η λέξη έγινε viral όταν ο Τομ Χόλαντ ρωτήθηκε από το Buzzfeed για το μυστικό της γοητείας του. «Δεν έχω καθόλου rizz. Έχω περιορισμένο» και ακολούθως εξήγησε πώς κατάφερε να «ρίξει» την Zendaya με την επιμονή του.