Το παγκόσμια αναγνωρισμένο Πολυφωνικό Καραβάνι, σε συνεργασία με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών, διοργανώνουν Μεγάλη Πολυφωνική Σύναξη, την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας - Ωδείο Πατρών, και προσκαλούν όλους όσοι επιθυμούν να ζήσουν μια μαγευτική βραδιά να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Συμμετέχουν πέντε σπουδαία σχήματα, ερμηνευτές από κάθε γενιά και διαδρομή του πολυφωνικού τραγουδιού, σμίγοντας φωνές και ψυχές έτσι που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, «ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις». Ειδικότερα, ταξιδεύουν από μακριά τα πολυφωνικά σχήματα «Δελβινιώτικα» (Βόρειος Ήπειρος), “LOT KURBETI” (Aλβανία), πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, πλαισιώνοντας το πολυφωνικό σχήμα των οικοδεσποτών, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών.
Το Πολυφωνικό Καραβάνι αποτελεί εδώ και τρία χρόνια την πρώτη και μετ΄ επαίνων εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στο διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου διαχρονικά έχουν εγγραφεί μόλις 33 πρακτικές από όλο τον κόσμο. Εξαπλώνοντας την δράση του σε όλο και περισσότερες πόλεις και χώρες, με χαρά επιστρέφει στην Πάτρα, στον χώρο της Φιλαρμονικής Εταιρείας όπου διοργάνωσε μια από τις πρώτες του μεγάλες εκδηλώσεις, το 2000. Οι «Κυρατζήδες» του, Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά, θα παρουσιάσουν το Πολυφωνικό Καραβάνι, με την σύναξη να ξεκινά με την προβολή σύντομου βίντεο.
Η Πάτρα επιλέχτηκε σαν η πόλη δραστηριοποίησης ενός από τους πλέον ζωντανούς πυρήνες πολυφωνίας εκτός Αθήνας και Ηπείρου. Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών εδώ και χρόνια, έχει αναπτύξει πλούσια και αδιάλειπτη δράση στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, με σεμινάρια, δραστήριο πολυφωνικό σχήμα και διοργάνωση εκδηλώσεων, συμμετέχοντας με δικές του δράσεις και στον ετήσιο εορτασμό της «Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού». H «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι επέλεξε για αυτό την Πάτρα, για την διοργάνωση της πέμπτης μεγάλης πολυφωνικής σύναξης φέτος, στο πλαίσιο της οποίας θα βραβεύσει τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών για την δράση του. Μια σπάνια ευκαιρία να χαρούμε ζωντανά πολυφωνικό τραγούδι στην Πάτρα, με τόσες διαφορετικές και γενναιόδωρες συμμετοχές! Με σχήματα που έχουν την δική τους ξεχωριστή και διακεκριμένη διαδρομή στο πολυφωνικό τραγούδι! Με βιωματικούς ερμηνευτές, ανάμεσά τους, που ζωντανεύουν, με τις φωνές τους, τον αχό των τόπων τους, όσο μακριά και αν τραγουδάνε. Σε μια εκδήλωση με το πάθος και την γνώση του Πολυφωνικού Καραβανιού, το πρέπος και το σφρίγος του πολυφωνικού τραγουδιού. Σε ένα ξεχωριστό σταθμό του μεγάλου ταξιδιού των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει πιο υποσχετικό, πιο γενναιόδωρο.