Στην Βουλγαρία πηγαίνουν οι Έλληνες προκειμένου να αγοράσουν φθηνό ελαιόλαδο. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου, Θοδωρής Τσιαμίτας «ο κόσμος φεύγει για τα πάντα πλέον. Παλαιότερα οι Έλληνες αγόραζαν σχεδόν αποκλειστικά ποτά και τσιγάρα. Πλέον, πρώτα παίρνουν ελαιόλαδο και μετά κάποιο άλλο προϊόν.»

Ο κ. Τσιαμίτας συνέχισε λέγοντας: «Εμείς έχουμε κάνει προωθητικές ενέργειες, ενημερώσεις, για να ψωνίζει ο κόσμος από τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά όταν ο άλλος δεν έχει χρήματα, θα κοιτάξει τις πιο οικονομικές για εκείνον λύσεις. Γιατί μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τώρα με τον πληθωρισμό δεν μπορούν οικονομικά να αγοράζουν από εδώ και πηγαίνουν είτε Βουλγαρία είτε Τουρκία είτε Σκόπια. Σκεφτείτε ότι στην Τουρκία η βενζίνη έχει 1 ευρώ με 1,1 ευρώ το λίτρο και εδώ έχει 1,9 ευρώ το λίτρο. Ενώ η ελληνική φίρμα, το κρητικό ελαιόλαδο έχει στη Βουλγαρία το 1/3 της τιμής εδώ».

Από την πλευρά του ο αγρότης και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας, είπε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” πως «πάρα πολλοί είναι εκείνοι που περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν το λάδι τους. Κάποια μαγαζιά μάλιστα προσφέρουν το λίτρο ακόμη και 6 ευρώ, ενώ τα 5 λίτρα μπορεί κανείς να τα βρει στη Βουλγαρία με 18-20 ευρώ. Βέβαια είναι αμφιβόλου ποιότητας, αλλά ο κόσμος κοιτάει να έχει και όχι τόσο την ποιότητά του».
Επιτήδειοι εξαπατούν καταναλωτές με νοθευμένο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο OPEN πολλοί από τους παράνομες πωλητές ελαιόλαδου ταξιδεύουν στην Βουλγαρία ώστε να προμηθευτούν φθηνό σπορέλαιο, με μόλις 0,80 ευρώ ανά λίτρο το οποίο στην συνέχεια το αναμειγνύουν με αγνό ελαιόλαδο και το πουλάνε σε χαμηλότερη τιμή στην Ελλάδα. Για το θέμα του νοθευμένου ελαιόλαδου μίλησαν ειδικοί στην κάμερα του Open.

«Οι επιτήδειοι μπορούν να αγοράσουν το σπορέλαιο σε παλετό- δεξαμενές, δηλαδή δεξαμενές ενός τόνου για να είναι ακόμη πιο χαμηλή η τιμή», είπε ο Πρόεδρος Αγροτών Ορμύλια Χαλκιδικής, Χρήστος Τσιπέλης.

«Κυρίως η νοθεία γίνεται με σπορέλαια και κάποια στιγμή, βάφονται με κάποιες χρωστικές–νόμιμες ή με χλωροφύλλη (συνθετική ή φυτική)», δήλωσε από πλευράς του ο Χημικός με ειδικότητα στο ελαιόλαδο, Νίκος Φακουρέλης.

«Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που έρχεται σε εργαστήριο ελαιόλαδου προκειμένου να πιστοποιήσει την ποιότητα του λαδιού που αγοράζει. Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος είναι υποψιασμένος», είπε ο Υπεύθυνος εργαστηρίου ελαιόλαδου, Παναγιώτης Κατσάρης.