Αυξημένο κατά 5% με 10% θα είναι το φετινό γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τα νοικοκυριά εξαιτίας των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής που δίνονται στα σούπερ μάρκετ, αλλά και του πληθωρισμού τροφίμων που εδώ και 1,5 χρόνο συνεχίζει να έχει θετικό πρόσημο. 

Οι ανατιμήσεις αυτές στα βασικά τυποποιημένα είδη διατροφής που προμηθεύονται τα σούπερ μάρκετ από τις εγχώριες βιομηχανίες και κυρίως από τις ξένες πολυεθνικές εταιρείες, φτάνουν το 20% με 25% μεσοσταθμικά σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. 

Πιο συγκεκριμένα πρωταθλητής της ακρίβειας για φέτος είναι το ελαιόλαδο η τιμή του οποίου είναι ανεβασμένη κατά 30% εξαιτίας της ακαρπίας και της έλλειψης που υπάρχει σε ποσότητες αφού η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη. Ακολουθούν τα φρούτα που είναι ανεβασμένα κατά 20%, τα αναψυκτικά κατά 16%, τα λαχανικά κατά 14%, τα τυριά κατά 12% και τα γαλακτοκομικά κατά 10%. 

Όλα αυτά σε σύγκριση με πέρυσι και πάντα σε ότι αφορά τα σούπερ μάρκετ και τα τυποποιημένα είδη που υπάρχουν στα ράφια τους. Η τιμή του κρέατος ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ πιο ακριβά θα είναι και τα βιομηχανικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αυξημένες κατά 7% θα είναι και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών που αυτές τις μέρες καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Σε γενικές γραμμές ένα πλήρες χριστουγεννιάτικο τραπέζι για έξι άτομα θα έχει κόστος κοντά στα 165 με 170 ευρώ, σε σύγκριση με πέρυσι που είχε 145 με 150 ευρώ.