Πρόταση για να μπει τραμ στην Πάτρα έχει κάνει ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και η δημοτική αρχή, προχωρώντας σε μία σχετική επιστολή στην Αχαιή υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου. 

Η πρόταση αυτή σχετίζεται με τις παρεμβάσεις και τα έργα που γίνονται στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, αλλά και με τον βασικό τους στόχο που είναι η μείωση της διέλευσης των οχημάτων από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με δεδομένες τις πεζοδρομήσεις που είναι να γίνουν. 

Σχετίζεται επίσης και με τις λύσεις που θα πρέπει να βρεθούν για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα, όπως και με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατάρτιση του πλάνου για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Μιας μελέτης που αφορά το σύνολο του κυκλοφοριακού και της αστικής κινητικότητας στην Πάτρα, τόσο στο κέντρο, όσο και εκτός αυτού.

Το τραμ και η διέλευση του από το κέντρο της Πάτρας, θα πρέπει να δένει με το όλο σχέδιο του ΣΒΑΚ, με το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων και των πεζόδρομων, αλλά και να έχει έναν τουριστικό χαρακτήρα, ενισχύοντας τον αστικό περιηγητικό τουρισμό, έχοντας στάσεις και σημεία αναφοράς τα αξιοθέατα της πόλης. 

Όλα αυτά βέβαια είναι σε πρώιμο στάδιο. Πρέπει να γίνει πρώτα μια σχετική μελέτη για τη χάραξη του τραμ, αλλά και να ολοκληρωθεί το Σχέδιο για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. Το όλο έργο του τραμ, σύμφωνα με τις προθέσεις της δημοτικής αρχής τουλάχιστον, δεν θα αλλάξει σε τίποτα την λειτουργία του Προαστιακού. 

Επίσης, χρειάζεται να ξεκαθαριστεί και το θέμα της υπόγειας χάραξης του σύγχρονου ηλεκτροκίνητου τρένου, με την δημοτική αρχή να επιμένει στο σενάριο του γραμμικού πάρκου και της έναρξης της γραμμής αυτής από την περιοχή του Ρίου. 

Για όλα αυτά τα ζητήματα ο δήμαρχος της Πάτρας έχει ζητήσει συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό, θεωρώντας ότι έχει την καλή διάθεση για να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτών των έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της Πάτρας από κάθε άποψη, αλλά και την λειτουργία της πόλης.