Αποφασισμένη είναι η δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην εκ νέου παράταση της ατελούς παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων στα καταστήματα εστίασης στους πεζόδρομους της Πάτρας. 

Αιτία για αυτό είναι τα δεκάδες παράπονα που έχουν γίνει από δημότες ότι καταστήματα σε συγκεκριμένα σημεία των πεζόδρομων της Πάτρας, είχαν ξεφύγει από τους κανόνες, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η πρόσβαση για πεζούς και ακόμα περισσότερο για άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο ή για μαμάδες που έχουν καροτσάκι με το μωράκι τους. 

Στα σημεία αυτά, σύμφωνα με τους δημότες, οι επαγγελματίες έκαναν κατάχρηση της διευκόλυνσης που τους έκανε ο Δήμος από την καραντίνα και μετά, έτσι ώστε να τους βοηθήσει με τον τρόπο του για την κάλυψη των ζημιών που έφεραν στον κλάδο τα περιοριστικά μέτρα και οι έλεγχοι. 

Σύμφωνα όμως με τη δημοτική αρχή οι παραβάσεις αυτές και οι ενδείξεις αυθαιρεσίας γίνονταν κυρίως τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες όταν οι υπηρεσίες του Δήμου που έλεγχαν την κατάσταση, δεν λειτουργούσαν και δεν ήταν στους δρόμους. 

Πάντως, κύκλοι της εστίασης αναφέρουν ότι η απόφαση του Δήμου για την κατάργηση της παραχώρησης και της μη ανανέωσης της, ήταν έτσι και αλλιώς αποφασισμένη και ότι το μόνο που την κρατούσε σε ισχύ ήταν οι δημοτικές εκλογές που πλέον πέρασαν, με τη δημοτική αρχή να ασκεί έτσι ένα μέτρο πίεσης στα μαγαζιά. 

Όπως και να έχει από το 2024 παύει η ατελής παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν θα βλέπουμε τραπεζάκια από τα μαγαζιά εστίασης στους πεζόδρομους, παρά μόνο στα πεζοδρόμια αυτών, με βάση τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. 

Ωστόσο, από την πλευρά τους ορισμένα μαγαζιά που τηρούσαν το μέτρο και δεν έκαναν κατάχρηση του, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνουν πρόταση στη δημοτική αρχή για τη συνέχιση της παραχώρησης των χώρων αυτών, δίνοντας όμως αυτή τη φορά το σχετικό οικονομικό αντίτιμο.