Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση «Unveiling the next GR -Eco Island», που διοργανώνονται από την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι, μίλησε για τον Πόρο, το τρίτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα.

Νωρίτερα η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε από το Ντουμπάι πως ο Πόρος είναι το τρίτο «Πράσινο» ελληνικό νησί μετά την Αστυπάλαια και την Χάλκη. Οπως είπε η κυρία Σδούκου στόχος είναι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η αντικατάσταση των μικρών πλοίων που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί με ηλεκτρικά, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και η αντικατάσταση του στόλου των δημόσιας χρήσης οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη φορτιστών. Επίσης θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία, με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Οι παρεμβάσεις στο νησί του Πόρου θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Masdar του Άμπου Ντάμπι.

Θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα συνάψουμε συμφωνία για το μετασχηματισμό του Πόρου, ενός μικρού νησιού κοντά στην Αθήνα. Ο εξηλεκτρισμός μιας μικρής απόστασης είναι πολύ πιο εύκολος. Επειδή ο Πόρος είναι προορισμός γιοτ θα πειραματιστούμε και με λύσεις περιβαλλοντικές που λαμβάνουν χώρα στα εν λόγω σκάφη.
Δεν μπορούμε να έχουμε ηλεκτρικά μηχανάκια σε όλα τα νησιά Θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάποιους στόχους πολύ νωρίτερα.
Θα είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο project, ανέφερε ο πρωθυπουργός.