«Έχουμε δρομολογήσει αυτή τη σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, είναι συγκεκριμένες, είναι γνωστές, δεν θα επιμείνουμε όμως σε αυτές, θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για να απομακλιμακώσουμε την ένταση η οποία είχε προκύψει όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ ερωτηθείς για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει αν μη τι άλλο να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία στα συνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τις οποίες έχει έναν ρόλο και μία ευθύνη η Τουρκία, άρα θα εστιάσουμε σε αυτά κι αν μπορούμε να βρούμε και λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα καλύτερα».

«Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την τουρκική ηγεσία. Και οι δύο πλευρές έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους. Είχαμε πρόσφατες εκλογές και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και έχουν δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός μας και ο Τούρκος Πρόεδρος ότι επιθυμούν να αποκαταστήσουν, αν μη τι άλλο σχέσεις καλής γειτονίας. Οπότε σε αυτό θα εστιάσουμε, ο πήχης είναι αυτός κι από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, οτιδήποτε επιπλέον προκύψει είναι καλό να έρθει και είναι ευπρόσδεκτο».

Στο σχόλιο του Κώστα Παπαχλιμίντζου ότι φαίνεται ότι η επίλυση της βασικής μας διαφοράς που αφορά θαλάσσιες ζώνες δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι ακόμη μακριά ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «θα τα δούμε όλα. Επαναλαμβάνω οικοδομείται αυτή τη στιγμή, μέρα μέρα, με βάση τις επαφές που γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο, μια νέα κατάσταση. Έχουμε μπει σε ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο εμείς από την πλευρά μας, αν μη τι άλλο προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς και να το κρατήσουμε σε αυτή σε επίπεδο καλής γειτονίας».

«Έχουμε δρομολογήσει αυτή τη σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, είναι συγκεκριμένες, είναι γνωστές, δεν θα επιμείνουμε όμως σε αυτές, θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για να απομακλιμακώσουμε την ένταση η οποία είχε προκύψει όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ ερωτηθείς για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά όπου ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα έπερεπε να γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά είναι γνωστές, έχουν διατυπωθεί παγίως. Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει συγκεκριμένες προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία είναι μία από αυτές και πάνω σ’ αυτόν τον δρόμο βαδίζει».

Τι είπε για την επιστολική ψήφο

Ερωτηθείς για την επιστολική ψήφο σημείωσε «νομίζω πως είναι μια ιστορική στιγμή αυτό το οποίο ζήσαμε χθες. Να θυμίσω ότι καθολική ψήφος για τους άντρες θεσπίστηκε το 1844, για τις γυναίκες έναν αιώνα αργότερα και κάτι παραπάνω το 1952. Και αυτή τη στιγμή γίνεται το τελευταίο βήμα για να πετύχουμε τη λεγόμενη καθολικότητα της ψήφου. Όπως είπε και νωρίτερα ο κύριος Μποτόπουλος, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για μια δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να θωρακίσουμε τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που έχουν εκλογικό δικαίωμα, είτε κατοικούν εντός Ελλάδος είτε κατοικούν εκτός Ελλάδος. Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε χθες είναι ουσιαστικά η ενσωμάτωση και στην ελληνική πραγματικότητα, στην ελληνική πολιτειακή πραγματικότητα, μιας κατάκτησης η οποία ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο εδώ και δεκαετίες, μην σας πω και παραπάνω από ενάμιση, δυο αιώνες. Στην Αμερική, επιστολική ψήφο απέκτησαν στον εμφύλιο πόλεμο, δηλαδή τον 19ο αιώνα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι τουλάχιστον 15 ή 16 χώρες που εφαρμόζουν την επιστολική ψήφο. Επαναλαμβάνω, είναι μια κατάκτηση δημοκρατική. Είναι μια διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και ειδικά προς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ψηφίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο, ο οποίος προφανώς και διατηρείται. Δεν μιλάμε επομένως για έναν πειραματισμό. Μιλάμε για μια κατάκτηση, επαναλαμβάνω, που είναι δοκιμασμένη. Διασφαλίζεται και το απόρρητο και η μυστικότητα της ψήφου, διασφαλίζεται η καθολικότητα και από εκεί και πέρα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες εγγυήσεις από την πλευρά της πολιτείας και του δικαστικού συστήματος με την παρουσία των δικαστών, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη μυστικότητα».

Τόνισε ότι «πάμε να κάνουμε το πρώτο βήμα στις ευρωεκλογές, όπου θα υπάρξει η δυνατότητα και για τους Έλληνες του εξωτερικού και για τους Έλληνες, τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν την επιστολική ψήφο εφόσον το επιθυμούν. Θα τους δοθεί η δυνατότητα μέσω της κατάθεσης μιας αίτησης ψηφιακής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα 40 ημέρες πριν από τις εκλογές, να υποβάλλουν το ενδιαφέρον τους. Θα λάβουν έναν φάκελο όπως είναι αυτός εδώ, ο οποίος έχει το όνομά μου – μας έδωσαν χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών δειγματοληπτικά φακέλους. Ο φάκελος αυτός θα έχει μέσα τις οδηγίες, θα έχει μέσα το ψηφοδέλτιο με όλους τους συνδυασμούς. Από πίσω θα μπορεί ο ψηφοφόρος να επιλέξει έναν έως τέσσερις υποψηφίους. Θα έχει μέσα την υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει και από εκεί και πέρα έχει δύο φακέλους τον φάκελο του ψηφοδελτίου και τον φάκελο της αποστολής με έξοδα του κράτους στο Υπουργείο Εσωτερικών».

Σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της μυστικότητας εξήγησε ότι «εδώ είναι ο φάκελος ο οποίος έχει το όνομα και εδώ ο φάκελος που έχει το ψηφοδέλτιο. Αυτά διαχωρίζονται όταν παραλαμβάνονται και ο φάκελος που έχει το ψηφοδέλτιο που είναι ανώνυμος πέφτει στην κάλπη και καταμετριέται όπως καταμετρούνται όλες οι υπόλοιπες ψήφοι που έχουν γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο. Επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καμία αμφιβολία. Υπάρχουν όλες οι αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας και εγγυήσεις για να προασπιστεί η μυστικότητα της ψήφου».

«Αυτό το ψηφοδέλτιο συμπληρώνεται στο σπίτι του καθενός. Το παραλαμβάνει συστημένο μόνο ο άνθρωπος ο οποίος έχει δηλώσει στην ψηφιακή πλατφόρμα ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, κανένας άλλος ή μόνο κάποιος που θα εξουσιοδοτήσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος και το συμπληρώνει ο ίδιος αποκλειστικά συμπληρώνοντας την υπεύθυνη δήλωση και βάζοντας μέσα και ένα αντίγραφο της ταυτότητάς του, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι ο ίδιος ο οποίος συμπληρώνει και αποστέλει το υλικό αυτό στο κράτος. Να πω το εξή, δεν είναι μόνο μια δημοκρατική κατάκτηση, είναι και μια κοινωνική κατάκτηση. Διότι εδώ υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σε ευάλωτους ανθρώπους, ανήμπορους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσουν, άτομα με αναπηρία ενδεχομένως, ηλικιωμένοι άνθρωποι ή εποχικά εργαζόμενοι σε άλλους προορισμούς από τη μόνιμη κατοικία τους, οι οποίοι έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ψηφίσουν. Το καλοκαίρι θυμάμαι την αντιπολίτευση να κάνει μεγάλη φασαρία για τους εποχικά εργαζόμενους του τουρισμού ότι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο θεμελιώνεται πλέον και αυτή η δυνατότητα. Μιλάμε για μια νίκη και για μια γιορτή της δημοκρατίας. Και αυτή η κυβέρνηση έχουμε πει επανειλημμένα ότι έχει βάλει σαν στόχο να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, να γίνουμε Ευρώπη σε όλα και επομένως από τη στιγμή που ήδη αποτελεί μια θεμελιώδη δημοκρατική κατάκτηση για τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες αυτό, κάνει και η Ελλάδα το επόμενο διάστημα» σημείωσε.