Τη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο δημοσίευσε τo “Τhe Economist” την οποία παρουσιάζει το Bloomberg. Όπως προκύπτει από την έρευνα του, η Ζυρίχη και η Σιγκαπούρη είναι οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο και ακολουθούν η Γενεύη, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Το τεράστιο κόστος ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, αγοράς αλκοόλ και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των τροφίμων έφεραν φέτος τη Σιγκαπούρη μπροστά από τη Νέα Υόρκη στην κατάταξη, σύμφωνα με την έκθεση Παγκόσμιου Κόστους Διαβίωσης για το 2023 του Economist Intelligence Unit. Το βρετανικό περιοδικό εκτιμά πως ο δείκτης τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,4% σε όρους τοπικού νομίσματος σε ετήσια βάση, ωστόσο ήταν ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με την αύξηση που έγινε πέρυσι καθώς ήταν 8,1%. Συνολικά, ο δείκτης τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7,4% σε ετήσια βάση.
Η Ζυρίχη

Πάντως από την έκτη θέση της λίστας που βρίσκονταν πέρυσι η Ζυρίχη τώρα βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης μαζί με τη Σιγκαπούρη. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω του ισχυρού ελβετικού φράγκου, αλλά και των ακριβών τροφίμων, ειδών οικιακής χρήσης και της διασκέδασης. Η Ευρώπη κατατάσσει τέσσερις πόλεις της μεταξύ των 10 ακριβότερων, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης, καθώς και της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αυτή η ταξινόμηση πραγματοποιείται σε δολάρια και επομένως μετά τη μετατροπή των νομισμάτων των διαφόρων χωρών σε δολάρια. Η αύξηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μεταφράζεται αυτόματα σε υψηλότερες τιμές στην ευρωζώνη, κάτι που κάνει ακριβότερες τις πόλεις της περιοχής.

Εκτός από τη Ζυρίχη, η Γενεύη βρίσκεται στην 3η θέση (ισοβαθμία με τη Νέα Υόρκη), το Παρίσι έρχεται στην 7η (δύο θέσεις πιο πάνω) μπροστά από την Κοπεγχάγη που είναι 8η και ισοβαθμεί με το Τελ Αβίβ, που ήταν στην κορυφή της κατάταξης το 2021.
Η δήλωση της κ. Ουπασάνα Ντατ

« Θα αργήσει πολύ να τελειώσει η κρίση του κόστους διαβίωσης » είπε η επικεφαλής της έρευνας, Ουπασάνα Ντατ και πρόσθεσε πως οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες θα παραμείνουν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. « Περιμένουμε πως ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να επιβραδύνεται και το 2024», συμπλήρωσε , λόγω της επίδρασης της ανόδου των επιτοκίων που αποφασίστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες για να καταπολεμηθούν οι αυξήσεις των τιμών.
Η εικόνα για τις αμερικανικές πόλεις

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές πόλεις έχουν πέσει σε θέση κατάταξης , όπως το Λος Άντζελες (6ο) και το Σαν Φρανσίσκο (10ο).

Η μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη αφορά τις ρωσικές πόλεις Μόσχα (142η) και Αγία Πετρούπολη (147η). Αυτό συμβαίνει επειδή έχει αποδυναμωθεί το ρούβλι καθώς επιβλήθηκαν δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η φθηνότερη πόλη στον κόσμο είναι η Δαμασκός, ακριβώς πίσω από την Τεχεράνη, προτελευταία στην κατάταξη.

Οι κινεζικές πόλεις είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κατρακυλήσει θέσεις στην κατάταξη κυρίως εξαιτίας των αργών ρυθμών ανάκαμψης της χώρας από την πανδημία και της συγκρατημένης καταναλωτικής ζήτησης.

Άλλα ευρήματα της έρευνας η οποία διεξήχθη μεταξύ 14 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου 2023, είναι:

Το Λος Άντζελες (έκτη θέση) και το Σαν Φρανσίσκο (10η θέση) ήταν οι μόνες άλλες πόλεις των ΗΠΑ που μπήκαν στην πρώτη δεκάδα.
Το Σαντιάγο ντε Κερέταρο και το Aγκουασαλιέντες του Μεξικού σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα στην παγκόσμια κατάταξη, μετά την ενίσχυση του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το ασθενέστερο γεν Ιαπωνίας οδήγησε το Τόκιο 23 θέσεις χαμηλότερα από πέρσι, στην 60η θέση και την Οσάκα 27 θέσεις πιο κάτω, στην 70η.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ το Τελ Αβίβ του Ισραήλ μπήκε στο top 10, η έρευνα διεξήχθη πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μπορεί να επηρέασε τις τιμές.